Р1 450/2019 3.19.1.2. надлежност судова

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 450/2019
04.09.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Весне Поповић, председника већа, др Илије Зиндовића и Божидара Вујичића, чланова већа, у правној ствари тужиоца АА из ..., ..., кога заступа пуномоћник Жарко Вујовић, адвокат из ..., против тужене Републике Србије, Министарство одбране, коју заступа Војно правобранилаштво, ради спровођења противизвршења, одлучујући о сукобу месне надлежности између Првог основног суда у Београду и Основног суда у Лесковцу, у седници одржаној 04.09.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари, месно је НАДЛЕЖАН Основни суд у Краљеву.

О б р а з л о ж е њ е

Извршни дужник РС, Министарство одбране, поднео је Првом основном суду у Београду предлог за противизвршење против извршног повериоца АА из ... - ..., који предлог је заведен под бројем Ии ../17. Поступајући по предлогу за противизвршење Први основни суд у Београду је решењем Ии-../17 од 29.05.2017. године се огласио месно ненадлежним за одлучивање у поступку противизвршења, уз налог да се списи предмета по правноснажности решења доставе Основном суду у Нишу као стварно и месно надлежном суду за даље поступање.

Основни суд у Нишу је уз допис Ии ../17 од 25.09.2017. године предмет вратио Првом основном суду у Београду како би исти био достављен месно надлежном суду у Републици Србији, а то је Основни суд у Косовској Митровици јер се ... као пребивалиште извршног дужника налази на територи АП Косово. Решењем Првог основног суда у Београду Ии – ../17 од 13.11.2017. године извршена је исправка решења Првог основног суда у Београду Ии – ../17 од 29.05.2017. године, тако што је у изреци решења као стварно и месно надлежан суд за даље поступање означен Основни суд у Косовској Митровици.

Списи предмета су након тога достављени Основном суду у Лесковцу ради одлучивања о предлогу за противизвршење.

Поступајући по предлогу за противизвршење а имајући у виду одредбу члана 114. став 1. Закона о извршењу и обезбеђењу која прописује да се предлог за противизвршење подноси суду који је месно надлежан да извршном дужнику принудно врати оно што је извршни поверилац примио, па како извршни поверилац има пребивалиште у ... у ул. ... број .., то се решењем Основног суда у Лесковцу Ии ../19 од 21.03.2019. године огласио месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари уз налог да се списи предмета по правноснажности решења доставе надлежном Основном суду у Краљеву.

Како је против напред назначеног решења извршни дужник изјавио жалбу дана 03.04.2019. године, то је поступајући по жалби Виши суд у Лесковцу решењем Гж 151/19 од 06.06.2019. године укинуо решење Основног суда у Лесковцу Ии ../19 од 21.03.2019. године и предмет вратио првостепеном суду на поновни поступак у коме ће првостепени суд списе доставити заједничком непосредно вишем суду који ће решити настали сукоб надлежности.

Решавајући настали сукоб месне надлежности, на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова (''Службени гласник РС'' бр. 116/08... 13/16) и члана 22. став 2. Закона о парничном поступку (''Службени гласник РС'' бр. 72/11... 55/14), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету месно и стварно надлежан Основни суд у Краљеву.

У овој правној ствари ради се о поступку покренутом ради спровођења против извршења. Из списа ове правне ствари произилази да извршни поверилац, а против кога је поднет предлог за противизвршење има пребивалиште у ... у улици ... број .., стан број .. (прибављен упит у регистар пребивалишта кроз боравиште и историјат пребивалишта).

Према члану 114. Закона о извршењу и обезбеђењу, прописано је да предлог за противизвршење подноси се суду који је месно надлежан да извршном дужнику принудно врати оно што извршни поверилац примио. Из овакве одредбе Закона о извршењу и обезбеђењу произилази да тај закон опредељује општу месну надлежност у поступку против извршења.

Према члану 38. предвиђено је да се тужба подноси суду и који је опште месно надлежан, ако законом није друкчије прописано. Према члану 39. истог закона прописано је да за суђење је опште месно надлежан суд на чијем подручју тужени има пребивалиште.

Имајући у виду чињеницу да је у току поступка утврђено да тужени има пребивалиште у ..., то Врховни касациони суд налази да је у овој правној ствари месно надлежан Основни суд у Краљеву.

На основу изнетог, применом члана 22. став 1. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа судија

Весна Поповић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић