Р1 451/2020 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 451/2020
28.10.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Драгане Маринковић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Бојан Максић, адвокат из ..., против туженог „Инфраструктура железнице Србије“ АД Београд, одлучујући о сукобу надлежности између Основног суда у Краљеву и Основног суда у Зрењанину, у седници одржаној 28.10.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Основни суд у Краљеву.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је Основном суду у Зрењанину поднео тужбу против туженог ради исплате накнаде за исхрану у току рада и регреса за коришћење годишњег одмора заснивајући надлежност на основу члана 60. ЗПП наводећи да је у Зрењанину обављао посао за туженог па је тај суд надлежан као суд на чијем се подручју рад обавља или се обављао.

У одговору на тужбу тужени је истакао приговор месне ненадлежности наводећи да тужилац рад обавља у Краљеву. Због тога се Основни суд у Зрењанину решењем П1 328/20 од 13.05.2020. године огласио месно ненадлежним и предмет уступио Основном суду у Краљеву.

Основни суд у Краљеву није прихватио надлежност већ је списе доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности на основу члана 22. ЗПП, Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овој правној ствари надлежан Основни суд у Краљеву.

Према члану 60. ЗПП ако је у спору из радног односа тужилац запослени, а суђење је поред суда који је месно надлежан за туженог, надлежан и суд на чијем се подручју рад обавља или се обављао.

Имајући у виду да је тужилац изабрао надлежност суда по месту где се рад обавља, а према анексу уговора о раду тужилац рад обавља у Краљеву, то је на основу цитиране законске одредбе тај суд надлежан за поступање у овој правној ствари.

На основу члана 22. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић