Р1 493/2019 сукоб надлежности-грађанско право; 3.20.1

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 493/2019
18.09.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Бранка Станића, чланова већа, у извршном предмету извршног повериоца „АА“ АД из ..., против извршног дужника ББ из ..., ради извршења, одлучујући о сукобу надлежности између Трећег основног суда у Београду и Основног суда у Сремској Митровици, у седници већа одржаној 18.09.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету извршења стварно и месно је надлежан Трећи основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем о извршењу Првог основног суда у Београду Ив 1-73/10 од 10.06.2010. године, одређено је извршење на предлог извршног повериоца, против извршног дужника, на основу извршне исправе – менице ради исплате новчаног потраживања.

Трећи основни суд у Београду се решењем Ив 1009/16 од 09.12.2016. године, огласио месно ненадлежним за одлучивање о предлогу за извршење и спровођење извршења, ставио је ван снаге решење о извршењу Првог основног суда у Београду Ив 1-73/10 од 10.06.2010. године и одлучио да по правноснажности овог решења списи предмета буду достављени Основном суду у Сремској Митровици као старно и месно надлежном суду.

Својим актом П 28/18 од 23.08.2019. године, Основни суд у Сремској Митровици није прихватио своју стварну надлежност и предмет је доставио Врховном касационом суду.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ бр. 72/11...55/14), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Трећи основни суд у Београду.

Према члану 59. Закона о парничном поступку, за суђење у споровима имаоца менице или чека против потписника поред суда опште месне надлежности, надлежан је суд места плаћања.

Извршни поверилац је Првом основном суду у Београду (сада Трећи основни суд у Београду), поднео предлог за извршење на основу веродостојне исправе – менице 12.05.2010. године. Трећи основни суд у Београду се решењем од 09.12.2016. године огласио месно ненадлежним за одлучивање о предлогу за извршење и спровођење извршења, из разлога што је пребивалиште извршног дужника у ... на подручју општине Сремска Митровица, за које је надлежан Основни суд у Руми.

Међутим, промена пребивалишта извршног дужника није од значаја за промену надлежности Трећег основног суда у Београду за поступање у овом извршном предмету. Ово из разлога што је извршни поверилац поднео предлог за извршење на основу веродостојне исправе (менице) ради исплате дуга. Извршни поверилац је у смислу члана 59. ЗПП оптирао за надлежност суда који је опште месно надлежан за извршног дужника (према пребивалишту), јер се не ради о искључивој већ избиривој (елективној) надлежности, те је подношењем предлога Првом основном суду у Београду (сада Трећи основни суд у Београду), извршни поверилац изабрао надлежност тога суда за поступање по предлогу за извршење. И поред чињенице што је извршни дужник у току спровођења извршења променио своје пребивалиште, то није од утицаја на промену надлежности поступајућег Трећег основног суда у Београду, имајући у виду члан 38. став 4. Закона о извршењу и обезбеђењу, којим је прописано да ако је суд који донео решење о извршењу није надлежан за спровођење извршења, упутиће решење о извршењу надлежном суду ради достављања тога решења и спровођења извршења.

Имајући у виду наведене законске одредбе, за поступање у овом извршном предмету стварно и месно је надлежан Трећи основни суд у Београду.

На основу члана 22. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић