Р1 547/2019 3.20.1. сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 547/2019
16.10.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Бранка Станића, чланова већа, у ванпарничном поступку предлагача Центар за социјални рад ..., против противника предлагача АА из ..., смештене у Установи социјалне заштите ББ у ..., ради преиспитивања постојања разлога за лишење пословне способности, решавајући сукоб надлежности, у седници већа одржаној 16.10.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом ванпарничном предмету НАДЛЕЖАН ЈЕ Основни суд у Бечеју - Судска јединица у Новом Бечеју.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Вршцу се решењем Р2 141/19 од 10.05.2019. године огласио месно ненадлежним за поступање у овом ванпарничном предмету и по правноснажности решења списе уступио Основном суду у Бечеју - Судској јединици у Новом Бечеју, јер је противник предлагача на трајном смештају у Установи социјалне заштите ББ у ... .

Основни суд у Бечеју - Судска јединица у Новом Бечеју није прихватио своју надлежност већ је, актом од 19.09.2019. године, списе Р2 141/19 доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности на основу члана 22. став 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, број 72/11... 55/14), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом ванпарничном предмету месно надлежан Основни суд у Бечеју - Судска јединица у Новом Бечеју.

Према члану 13. став 1. Закона о ванпарничном поступку, у статусним стварима месно надлежан је суд на чијем подручју има пребивалиште лице у чијем интересу се поступак води, а ако нема пребивалиште, суд на чијем подручју то лице има боравиште, ако овим или другим законом није другачије одређено.

У конкретном случају ради се о статусном спору који се води у интересу лица лишеног пословне способности, чије је боравиште на подручју Основног суда у Бечеју, Судске јединице у Новом Бечеју, где је лице трајно смештено у установи социјалне заштите, па је тај суд месно надлежан да поступа у овом ванпарничном предмету.

На основу члана 22. став 1. ЗПП у вези 30. став 2. ЗВП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Звездана Лутовац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић