Р1 582/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 582/2021
06.10.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Споменке Зарић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Урош Леповић, адвокат из ..., против тужених Компаније Браћа Карић, Предузеће за производњу, трговину и пружање услуга доо Београд (Стари град) – у стечају и Републике Србије, коју заступа Државно правобранилаштво, Одељење у Нишу, ради утврђења, одлучујући о сукобу стварне надлежности између Основног суда у Нишу и Привредног суда у Београду, на седници одржаној 06.10.2021. године донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За одлучивање у овој парници стварно је надлежан надлежан Привредни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Нишу се решењем П 15649/21 од 29.07.2021. године, огласио стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и по правоснажности решења, списе предмета доставио Привредном суду у Београду, као стварно и месно надлежном суду. У образложењу решења навео је да је тужба поднета против тужених ради утврђења права својине на непокретности, а да је неспорно да је над туженим Компанија Браћа Карић, Предузеће за производњу, трговину и пружање услуга доо Београд (Стари град) – у стечају, отворен стечај пре подношења тужбе у овом поступку.

Привредни суд у Београду није прихватио уступљену стварну надлежност, већ је списе уз пропратни акт П 9105/21 од 15.09.2021. године доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб стварне надлежности, на основу члана 30. став 1. Закона о уређењу судова („Сл.гласник РС“ број 116/08, ... 13/16) и члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Сл.гласник РС“ број 72/11 и 55/14), Врховни касациони суд је одлучиоо да је за поступање у овом предмету стварно надлежан Привредни суд у Београду.

Одредбом члана 25. став 1. тачка 4. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС", број 116/08, ... 101/13) одређено је да привредни суд у првом степену суди, између осталог и у споровима поводом судске и добровољне ликвидације и стечаја, осим спорова за утврђење постојања заснивања и престанка радног односа који су покренути пре отварања стечаја. Применом члана 22. став 2. Закона о уређењу судова, основни суд у првом степену суди у грађанскоправним споровима, ако за поједине од њих није надлежан други суд и води извршне и ванпарничне поступке за које није надлежан неки други суд. Одредбом члана 58. ЗПП, прописано је да је за суђење у споровима који настају у току и поводом судског или административног извршног поступка, односно у току и поводом стечајног поступка, искључиво месно надлежан суд који спроводи извршни, односно стечајни поступак, односно суд на чијем подручју се налази суд који спроводи извршни поступак, односно суд на чијем се подручју спроводи административно извршење.

Како је над туженим Компанијом Браћа Карић, Предузеће за производњу, трговину и пружање услуга доо Београд (Стари град) – у стечају, отворен поступак стечаја, који се води пред Привредним судом у Београду, пре подношења тужбе у овој парници, то је применом члана 25. став 1. тачка 4. Закона о уређењу судова у вези члана 58. ЗПП, за суђење у овој парници –стварно и месно надлежан Привредни суд у Београду.

На основу изнетог, применом члана 22. став 2. Закона о парничном поступку, одлучено је као у изреци.

Председник већа–судија

Јасминка Станојевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић