Р1 673/2019 3.20.1 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 673/2019
12.12.2019. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Бранка Станића, чланова већа, у парници тужиље Републике Србије, Министарство одбране, Војна установа за одржавање зграда и станова ''Београд ..'' Београд, коју заступа Војно правобранилаштво у Београду, против туженог АА из ..., ради дуга, одлучујући о сукобу месне надлежности, у седници одржаној 12.12.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

УСТУПА СЕ предмет Првог основног суда у Београду П 27835/19 Вишем суду у Београду, ради решавања сукоба надлежности.

О б р а з л о ж е њ е

Извршни поверилац Република Србија, Министарство одбране, Војна установа за одржавање зграда и станова ''Београд ..'' поднео је предлог за извршење на основу веродостојне исправе Јавном извршитељу Биљани Петровић, против извршног дужника АА из ... .

Одлучујући по приговору извршног дужника изјављеном против закључка о дозволи извршења, Први основни суд у Београду је ставио ван снаге закључак о дозволи извршења и одредио да ће се поступак наставити као поводом приговора против платног налога, па је списе доставио парничном одељењу Трећег основног суда у Београду на даљи поступак.

Трећи основни суд у Београду се решењем П 2556/17 од 03.01.2019. године, огласио месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и предмет уступио Првом основном суду у Београду као стварно и искључиво месно надлежном за даље поступање.

Први основни суд у Београду није прихватио своју надлежност већ је овом суду актом од 26.11.2019. године, доставио списе ради решавања сукоба месне надлежности.

Врховни касациони суд је нашао да у конкретном случају није надлежан за одлучивање о насталом сукобу надлежности.

Одредбом члана 22. Закона о парничном поступку прописано је да сукоб надлежности између судова исте врсте решава заједнички непосредно виши суд (став 1. овог члана), а сукоб надлежности између судова разне врсте решава Врховни касациони суд (став 2.).

У конкретном случају ради се о сукобу надлежности између судова исте врсте и то Првог основног суда у Београду и Трећег основног суда у Београду. Појам непосредно вишег суда одређен је чланом 15. Закона о уређењу судова (''Службени гласник РС'' бр. 116/08...101/13), којим је, између осталог, одређено да је апелациони суд непосредно виши суд за виши суд и основни суд (став 2.). Према члану 24. став 2. наведеног закона, апелациони суд одлучује о сукобу надлежности нижих судова са свог подручја, ако за одлучивање није надлежан виши суд.

Према члану 23. став 3. Закона о уређењу судова, виши суд, између осталог, одлучује о сукобу надлежности основних судова са свог подручја. Чланом 4. став 1. тачка 1. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, прописано је да је Виши суд у Београду, надлежан за подручје, Првог, Другог и Трећег основног суда у Београду, Основног суда у Лазаревцу, Основног суда у Младеновцу и Основног суда у Обреновцу.

Како се у конкретном случају ради о сукобу надлежности између судова исте врсте, са подручја за које је надлежан Виши суд у Београду, то је за решавање насталог сукоба месне надлежности између ових судова, као непосредно виши суд надлежан Виши суд у Београду.

На основу члана 22. став 1. ЗПП, одлучено је као у изреци решења.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић