Р1 732/2019 3.20.1. сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 732/2019
16.01.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Браниславе Апостоловић, председника већа, Бранислава Босиљковића и Бисерке Живановић, чланова већа, у парници тужиоца Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу ..., ЈП АА, против тужене ББ из ..., чији је пуномоћник Ђорђе Мара адвокат из ... и туженог ВВ из ..., чији је пуномоћник Тодор Бајчетић адвокат из ..., ради дуга, поводом сукоба надлежности, у седници већа одржаној 16.01.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

УСТУПАЈУ СЕ списи Првог основног суда у Београду П 8283/16 Апелационом суду у Београду, ради решавања сукоба стварне надлежности између Вишег суда у Београду и Првог основног суда у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем П 8283/16 од 10.10.2019. године Први основни суд у Београду је дозволио преиначење тужбе учињено поднеском тужиоца од 23.01.2019. године, утврдио вредност предмета спора у назначеном износу и огласио се стварно ненадлежним за поступање, с тим да се по правноснажности решења спис достави Вишем суду у Београду као стварно и месно надлежном суду, те отказао заказано рочиште за главну расправу.

Виши суд у Београду није прихватио стварну надлежност и уз пропратни акт П 7715/19 од 18.12.2019. године списе је доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба стварне надлежности.

Врховни касациони суд је, након разматрања списа, утврдио да предмет треба уступити Апелационом суду у Београду као заједничком непосредно вишем суду, надлежном за решавање овог сукоба надлежности у смислу одредбе члана 22. став 1. ЗПП.

Одредбом члана 30. Закона о уређењу судова је прописана надлежност Врховног касационог суда, па према ставу 2. овог члана, Врховни касациони суд одлучује о сукобу надлежности између судова, ако за одлучивање није надлежан други суд, као и опреношењу надлежности судова ради лакшег вођења поступка или других важних разлога.

Надлежност апелационог суда је регулисана одредбом члана 24. истог закона. Према ставу 2. овог члана, апелациони суд одлучује о сукобу надлежности нижих судова са свог подручја ако за одлучивање није надлежан виши суд, о преношењу надлежности основних и виших судова кад су спречени или не могу да поступају у некој правној ствари и врши друге послове одређене законом.

У конкретном случају, Виши суд у Београду је изазвао сукоб стварне надлежности између тог суда и Првог основног суда у Београду. Како се ради о сукобу надлежности нижих судова са подручја Апелационог суда у Београду, предмет се уступа том суду, ради решавања насталог сукоба стварне надлежности.

Из изнетих разлога је одлучено као у изреци.

Председник већа - судија

Бранислава Апостоловић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић