Р1 96/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 96/2021
04.03.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранислава Босиљковића, председника већа, Бранке Дражић и Данијеле Николић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Петар Јовичић адвокат из ..., против туженог ЈП „Дирекција за развој и изградњу Врање“ у ликвидацији, коју заступа Градско правобранилаштво у Врању, ради исплате разлике зараде и регреса, одлучујући о сукобу надлежности између Привредног суда у Лесковцу и Основног суда у Врању, у седници већа одржаној дана 04.03.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овој парници стварно је НАДЛЕЖАН Основни суд у Врању.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је поднео тужбу Основном суду у Врању, ради исплате потраживања из радног односа. Основни суд у Врању се решењем П1 2183/16 од 08.01.2018. огласио стварно ненадлежним за поступање налазећи да предметни спор у, коме тужилац од туженог правног лица у ликвидацији тражи исплату новчаног износа на име признатог потраживања, представља спор поводом ликвидације привредног друштва, на који се зато примењује Закон о привредним друштвима и предмет је доставио Привредном суду у Лесковцу, као стварно надлежном.

Дописом П 85/2021 од 09.02.2021. године Привредни суд у Лесковцу није прихватио надлежност већ је предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба надлежности.

Врховни касациони суд је, на основу одредбе члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ бр. 72/11... 87/18), решио сукоб надлежности и одлучио да је за суђење стварно надлежан Основни суд у Врању.

Надлежност привредног суда прописана је у члану 25. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ бр. 116/08, са изменама). Према ставу првом тачка 4. тог члана, привредни суд у првом степену суди у споровима поводом судске и добровољне ликвидације и стечаја, осим спорова за утврђење постојања, заснивања и престанка радног односа који су покренути пре отварања стечаја.

У конкретном случају реч је о грађанскоправном спору за исплату потраживања из радног односа, где је тужени предузеће које је у статусу ликвидације, што нема значаја за промену надлежности поступајућег Основног суда у Врању и заснивање надлежности Привредног суда у Лесковцу, будући да спор није настао у вези са поступком ликвидације нити се тужбом оспорава одлука о ликвидацији односно неправилности у вези са поступком ликвидације.

Стога је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Основни суд у Врању.

На основу члана 22. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Бранислав Босиљковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић