Р1 98/2020 3.20.1 сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 98/2020
05.03.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звезданe Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Драгане Маринковић, чланова већа, у парници из радног односа тужиље АА из ..., против тужене ББ школе, са седиштем у ..., чији је пуномоћник Жељко Јурић, адвокат из ..., ради поништаја одлуке, одлучујући о сукобу стварне надлежности између Вишег суда у Београду и Апелационог суда у Београду, у седници већа одржаној 05.03.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање по жалби тужене изјављеној против пресуде на основу одрицања Првог основног суда у Београду П1 2725/18 од 04.10.2019. године, НАДЛЕЖАН ЈЕ Апелациони суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом на основу одрицања Првог основног суда у Београду П1 2725/18 од 04.10.2019. године, ставом првим изреке, одбијен је тужбени захтев тужиље којим је тражила да се поништи решење директора тужене од 06.07.2018. године, којим јој је изречена дисциплинска мера - писмена опомена. Ставом другим изреке, обавезана је тужиља да туженој накнади трошкове поступка у износу од 6.000,00 динара. Ставом трећим изреке, стављено је ван снаге решење о заказивању припремног рочишта и отказано већ заказано припремно рочиште за 22.10.2019. године.

Против наведене пресуде тужена је изјавила жалбу која је достављена Апелацином суду у Београду на одлучивање. Сматрајући да се жалбом тужене не побија одлука о главној ствари, већ само решење о трошковима парничног поступка, Апелациони суд се решењем Гж1 3630/19 од 17.01.2020. године, огласио стварно ненадлежним за одлучивање о изјављеној жалби и предмет уступио Вишем суду у Београду као стварно и месно надлежном суду.

Виши суд у Београду није прихватио надлежност већ је предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности на основу члана 22. ЗПП Врховни касациони суд је нашао да је за одлучивање о изјављеној жалби надлежан Апелациони суд у Београду.

Према члану 23. став 2. тачка 2. Закона о уређењу судова, виши суд у другом степену одлучује о жалбама на одлуке основних судова, на решења у грађанско-правним споровима, пресуде у споровима мале вредности, у извршним и ванпарничним поступцима. Према члану 24. став 1. тачка 3. наведеног Закона, апелациони суд одлучује о жалбама на пресуде основних судова у грађанско- правним споровима, ако за одлучивање о жалби није надлежан виши суд.

Имајући у виду да се у конкретном случају ради о жалби којим се оспорава првостепена пресуда у целости, а не само решење о трошковима поступка садржано у ставу другом изреке, како то погрешно налази апелациони суд, то је на основу члана 24. став 1. тачка 3. Закона о уређењу судова за одлучивање о жалби тужене стварно надлежан Апелациони суд у Београду.

На основу изнетог, применом члана 22. став 2. Закона о парничном поступку, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа - судија

Звездана Лутовац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић