Спп 7/2022 3.19.3.1.4; 3.19.1.11

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Спп 7/2022
01.11.2022. година
Београд

ПРВИ ОСНОВНИ СУД У БЕОГРАДУ

ВЕЗА: П 58627/2021

Извод из записника са VI седнице Грађанског одељења Врховног касационог суда одржане 01.11.2022. године.

О Д Л У К А

ОДБАЦУЈЕ СЕ захтев Првог основног суда у Београду за решавање спорног правног питања.

О б р а з л о ж е њ е

Први основни суд у Београду је доставио Врховном касационом суду захтев за решавање спорног правног питања на основу члана 180. и 181. Закона парничном поступку.

Поступајући судија тог суда је у захтеву за решавање спорног правног питања навео да је у парничном одељењу тог суда евидентиран већи прилив старих предмета који су по приговорима извршних дужника на решења о извршењу на основу веродостојних исправа, упућени том одељењу на даље поступање, а реч је о потраживањима јавних комуналних предузећа поводом неплаћених комуналних услуга. Наведено је да је у конкретном предмету тог суда П 58627/21 уочено да иницијални акт (предлог за дозволу извршења на основу веродостојне исправе) садржи пропусте у смислу уредности истог, са позивом на одредбе члана 18. и члана 35. Закона о извршењу и обезбеђењу („Службени гласник Републике Србије“ број 31/11 ... 139/14) у вези са одредбом члана 545. Закона о извршењу и обезбеђењу („Службени гласник Републике Србије“ број 106/15 ... 54/19), члана 48. став 1. и члана 112. став 1. Судског пословника („Службени гласник Републике Србије“ број 65/2003) и члана 32. Устава Републике Србије („Службени гласник Републике Србије“ број 92/2006). Ради провере извршен је увид у десет старих предмета (у захтеву су наведени бројеви истих) по систему случајног одабира, након чега је утврђено да и у тим предметима постоје недостаци на које се захтевом указује.

Уз захтев су достављени списи предмета тог суда П 58627/21 и решења донета у другим предметима у којима су донете различите одлуке у истој или сличној чињенично-правној ситуацији.

У захтеву је наведено да у досадашњој судској пракси извршног одељења тог суда постоје два опречна става у погледу наведених или сличних иницијалних аката. Већински став судија извршног одељења тог суда је да се усваја приговор извршног дужника и да се не санкционише поступање извршног повериоца које је супротно Судском пословнику и Уставу РС, али да постоји и мањински став судија у оквиру кога се санкционише наведено поступање извршних поверилаца доношењем решења о одбачају иницијалног акта.

Питање које Први основни суд у Београду (поступајући судија) поставља као спорно правно питање гласи:

„Да ли је дозвољено да иницијални акт – предлог за извршење на основу веродостојне исправе буде достављен у фотокопији и да извршни поверилац – тужилац, уместо суда одреди један од следећих елемената: поступајућег судију, број судског списа, садржину и датум доношења решења о извршењу које је оверено факсимилом поступајућег судије, а што у складу са Судским пословником спада у надлежност суда, односно да ли такав иницијални акт треба одбацити као недопуштен?“

Након датог образложења за постављено спорно правно питање, предложио је одговор.

Седница Грађанског одељења Врховног касационог суда одржана 01.11.2022. године, на основу члана 182. Закона о парничном поступку, одбацила је захтев за решавање спорног правног питања, налазећи да не испуњава обавезну садржину захтева прописану одредбом члана 181. став 1. Закона парничном поступку. Имајући у виду да се поступак решавања спорног правног питања у смислу члана 180. ЗПП може покренути пре него што се пред првостепеним судом донесе одлука о предмету спора, а да је у конкретном случају већ донето више различитих – контрадикторних одлука, (по већинском и мањинском ставу судија тог суда), да се ни у једној од тих одлука није поставило као спорно правно питање – питање уредности иницијалног акта, које се захтевом за решавање спорног правног питања поставља, произилази да Први основни суд у Београду тражи од Врховног касационог суда да кроз постављање захтева за решавање спорног правног питања заправо уједначи праксу у оквиру тог суда.

Председник Грађанског одељења судија

др Драгиша Б. Слијепчевић