Ув 861/06

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Ув 861/06
20.12.2007. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Милене Саватић, председника већа, Наде Кљајевић и Зоје Поповић, чланова већа, са саветником Вукицом Латиновић, као записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиоца АА, против решења Команде војног округа Ниш инт. бр. 46-2 од 27.01.2004. године, у предмету поништавања и укидања решења по основу службеног надзора, у нејавној седници већа одржаној дана 20.12.2007. године, донео је

 

П Р Е С У Д У

 

Тужба СЕ УВАЖАВА И ПОНИШТАВА решење Команде војног округа Ниш инт. бр. 46-2 од 27.01.2004. године.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Оспореним решењем укида се, по праву надзора, решење Команде Војног одсека Зајечар Уп-1 бр. 20-1 од 12.11.2003. године, којим је тужиоцу цивилном лицу на служби у ВОД Зајечар, признато право на накнаду трошкова због одвојеног живота од породице у висини од 650 бодова, почев од 15.07.2003. године, па све док за то постоје услови.

 

Тужилац је Врховном војном суду поднео тужбу у којој је оспорио законитост решења туженог органа због погрешно утврђеног чињеничног стања и због повреде закона. Наводи да као расељено лице са Косова и Метохије живи у заједничком домаћинству са оцем, па је погрешно схватање туженог органа да је тужилац самац и да му не припада накнада која је призната решењем првостепеног органа. Истиче и да образложење оспореног решења не садржи разлоге за овакву одлуку. Предлаже да суд тужбу уважи и поништи оспорено решење.

 

У одговору на тужбу тужени орган је остао у свему при разлозима изнетим у образложењу оспореног решења и предложио је да суд тужбу одбије као неосновану.

 

По оцени навода тужбе, одговора на тужбу и списа предмета ове управне ствари, Врховни суд Србије, који је 21.11.2006. године, преузео нерешене предмете Врховног војног суда, на основу одредбе члана 66. Уставне повеље Државне заједнице Србија и Црна Гора, нашао је:

 

Тужба је основана.

 

Врховни суд Србије оцењује да се основано у тужби указује на незаконитост оспореног решења јер је донето уз повреду одредбе члана 253. став 2. Закона о општем управном поступку.

 

Наиме, према одредби члана 253. став 2. Закона о општем управном поступку ("Службени лист СРЈ", бр.33/97 и 31/01) коначно решење може се укинути по основу службеног надзора ако је њиме очигледно повређен материјални закон.

 

Из списа предмета види се да је првостепени орган тужиоцу признао право на накнаду трошкова због одвојеног живота од породице јер је утврдио да има оца са којим живи у заједничком домаћинству и кога издржава, по одлуци суда као и да у новом месту службовања нема стан.

 

Према разлозима датим у образложењу оспореног решења тужени орган је по праву надзора укинуо првостепено решење јер је на утврђено чињенично стање неправилно примењен материјални пропис, налазећи да је тужилац самац и пресудом је обавезан да издржава оца са којим не живи у заједничком домаћинству.

 

На основу напред изнетог закључује се да је оспорено решење донето на основу другачије утврђеног чињеничног стања, а по ставу овог суда коначна решења у управном поступку не могу се укидати по праву надзора због нетачно, непотпуно или неправилно утврђеног чињеничног стања, без обзира на то да због таквог чињеничног стања може доћи до повреде материјалног закона, јер постојање очигледне повреде материјалног права у смислу члана 253. став 2. Закона о општем управном поступку, испитује се према чињеничном стању како је утврђено у поступку пре доношења коначног решења.

 

Из напред изнетих разлога, налазећи да је оспореним решењем повређен закон на штету тужиоца, Врховни суд Србије је одлучио као у диспозитиву ове пресуде на основу одредбе члана 41. став 2. у вези члана 38. став 2. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ" број 46/96), с тим што су примедбе и правно схватање суда изнети у овој пресуди обавезујући за тужени орган у смислу одредбе члана 61. наведеног Закона.

 

 

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Дана 20.12.2007. године, У-В. 861/06

 

Записничар, Председник већа-судија,

Вукица Латиновић, с.р. Милена Саватић, с.р.

 

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

 

РС