Узп 222/2014

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 222/2014
12.09.2014. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Олге Ђуричић, председника већа, Драгана Скока и Љубице Милутиновић, чланова већа, са саветником суда Весном Карановић, као записничарем, одлучујући о захтеву Љ.Б. из В., коју заступа пуномоћник М.Ђ., адвокат из В., за преиспитивање судске одлуке – пресуде Управног суда 15 У 7302/12 од 19.05.2014. године, уз учешће противне странке Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, у предмету престанка радног односа, у нејавној седници већа одржаној дана 12.09.2014. године, донео је

П Р Е С У Д У

Захтев се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Побијаним пресудом одбијена је тужба тужиље Љ.Б. из В., поднета против решења Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Републике Србије, број 118-00-16/2012-03 од 06.04.2012. године (чији је правни следбеник противна странка - Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије), којим решењем о престанку радног односа по сили закона, и то ставом 1. диспозитива, Љ.Б., којој је решењем о оцени квалитета рада број 112-01-9/529/2010-05 од 23.02.2012. године, утврђена оцена за квалитет рада „не задовољава“, престаје радни однос по сили закона даном коначности наведеног решења, дана 28.03.2012. године, а у ставу 2. диспозитива истог, тужбом оспореног решења, је наведено да против овог решења жалба није допуштена, али се може покренути управни спор.

У захтеву за преиспитивање побијане пресуде поднетом због повреда правила поступка из члана 49. ст. 1. и 2. Закона о управним споровима, подносилац наводи да је побијаном пресудом повређен закон и други пропис, односно општи акт, те извршена повреда правила поступка, која је могла бити од утицаја на решење ствари. Указује да је Управни суд био дужан да одржи усмену расправу, с обзиром да у управном поступку, у коме је донето тужбом оспорено решење, није спроведен законом прописани поступак за доношење решења, јер подносиоцу захтева није омогућено учешће у том управном поступку. Наводи да тужени орган у конкретном случају није поступио по пресуди Управног суда 23 У 19254/10 од 23.11.2011. године, као и да је повређено право на правично суђење из члана 32. став 1. Устава Републике Србије. Предлаже да Врховни касациони суд захтев уважи и укине побијану пресуду, те предмет врати Управном суду на поновно одлучивање.

Противна странка, Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, као правни следбеник доносиоца тужбом оспореног решења (Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Републике Србије), у одговору на захтев наводи да је захтев неоснован и да је правилно Управни суд нашао да је тужбом оспорено решење на закону засновано.

Поступајући по поднетом захтеву и испитујући побијану пресуду у границама захтева, у смислу члана 54. Закона о управним споровима („Службени гласник РС“, број 111/09), Врховни касациони суд је нашао:

Захтев је неоснован.

Према образложењу побијане пресуде, правилно је, по оцени Управног суда, поступио тужени орган, када је, након спроведеног управног поступка, у коме није било повреде правила поступка од битног утицаја на правилност и законитост решавања ове управне ствари и након потпуно утврђеног чињеничног стања, применом члана 10. став 5. Закона о одређивању максималног броја запослених у републичкој администрацији („Службени гласник РС“, број 104/09) и члана 132. Закона о државним службеницима („Службени гласник РС“, број 79/05...104/09), решио да тужиљи, овде подносиоцу захтева, као државном службенику, коме је решењем о оцени квалитета рада утврђена оцена „не задовољава“, престане радни однос по сили закона, даном коначности тог решења, односно дана 28.03.2012. године.

Оцењујући законитост побијане пресуде, Врховни касациони суд налази да је пресуда донета без повреда правила поступка од утицаја на решавање ствари и уз правилну примену материјалног права на утврђено чињенично стање. При томе су побијаном пресудом оцењена питања и околности који су могли бити од утицаја на законитост оспореног решења и за ту оцену су дати довољни и јасни разлози, које у свему прихвата и овај суд.

По оцени Врховног касационог суда неоснован је навод захтева да је Управни суд био дужан да одржи усмену расправу, с обзиром да у управном поступку у коме је донето тужбом оспорено решење није подносиоцу захтева омогућено учешће у управном поступку. Наведено, јер је Управни суд побијану пресуду донео с позивом на одредбу члана 33. став 2. Закона о управним споровима, према којој суд решава без одржавања усмене расправе, ако је предмет спора такав да очигледно не изискује непосредно саслушање странака и посебно утврђивање чињеничног стања, а у конкретном случају оцена законитости тужбом оспореног решења не изискује непосредно саслушање странака и посебно утврђивање чињеничног стања, будући да је то решење донето на основу члана 10. став 5. Закона о одређивању максималног броја запослених у републичкој администрацији, па је деклараторне природе, односно тим решењем се не утврђују права и обавезе, већ се констатује да је наступио законом прописан услов за престанак радног односа. Врховни касациони суд налази да је неоснован и навод захтева да тужени орган у конкретном случају није поступио по пресуди Управног суда 23 У 19254/10 од 23.11.2011. године, јер је управо у извршењу те пресуде донето најпре решење туженог органа о оцени квалитета рада Љ.Б. из В. (овде подносиоца захтева) број 112-01-9/529/2010-05 од 23.02.2012. године, а потом тужбом оспорено решење о престанку радног односа по сили закона даном коначности наведеног решења, дана 28.03.2012. године, на који начин је у свему поступљено по правном схватању Управног суда из наведене пресуде.

Са изнетих разлога, те налазећи да ни остали наводи захтева не могу довести до другачије одлуке суда по овом захтеву, Врховни касациони суд је, на основу члана 55. став 1. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву ове пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ дана 12.09.2014. године Узп 222/2014

Записничар                                                                                                              Председник већа-судија

Весна Карановић,с.р.                                                                                          Олга Ђуричић,с.р.