Узп 795/2015

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 795/2015
26.02.2016. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Oлге Ђуричић, председника већа, Драгана Скока и Звездане Лутовац, чланова већа, са саветником Весном Мраковић, као записничарем, одлучујући по захтеву Скупштине општине Бачки Петровац, Бачки Петровац, поднетом преко Општинског правобраниоца Општине Бачки Петровац, за преиспитивање судске одлуке – пресуде Управног суда III-11 У 10838/15 (13) од 14.10.2015. године, у предмету разрешења председника Комисије за спровођење поступка комасације земљишта у општини, са С.Н. из Н.С., ..., као противном странком, у нејавној седници већа, одржаној дана 26.02.2016. године, донео је

П Р Е С У Д У

Захтев се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Побијаном пресудом уважена је тужба С.Н. из Н.С. поднета против решења Скупштине општине Бачки Петровац из Бачког Петровца број 011- 26/13-02 од 01.03.2013. године, којим се С.Н. разрешава дужности председника Комисије за спровођење поступка комасације земљишта у општини Бачки Петровац, на коју је изабрана решењем Скупштине Општине Бачки Петровац од 26.02.2010. године. Именована се разрешава дужности са даном 01.03.2013. године.

У поднетом захтеву за преиспитивање подносилац истиче да решење оспорено тужбом у управном спору о разрешењу председника Комисије за спровођење поступка комасације земљишта у општини нема карактер управног акта у смислу одредбе члана 4. Закона о управним споровима, већ је то акт које скупштина јединице локалне самоуправе, као надлежни орган, доноси у оквиру својих права и овлашћења утврђених Законом о пољопривредном земљишту у вршењу власти и спровођењу политике, па се такав акт не може оспоравати тужбом у управном спору. Предлаже да суд захтев уважи и побијану пресуду укине или преиначи.

Противна странка није дала одговор на захтев, који јој је достављен дана 15.12.2015. године.

Поступајући по поднетом захтеву и испитујући побијану пресуду у границама захтева, а у смислу одредбе члана 54. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' 111/09), Врховни касациони суд је нашао:

Захтев је неоснован.

Према разлозима образложења побијане пресуде, Управни суд је, ценећи законитост управног акта применом одредаба Закона о општем управном поступку, нашао да оспорено решење нема саставне делове у смислу одредаба члана 196. Закона о управном поступку. Како је тужени орган донео решење о разрешењу председника Комисије за спровођење поступка комасације земљишта у Општини, који је појединачни акт о разрешењу дужности лица у изборним звањима у локалној самоуправи и има карактер управног акта против кога се може водити управни спор у смислу одредбе члана 4. Закона о управним споровима, а решење је донето без образложења, као и упутства о правном средству, начинио је при његовом доношењу битне повреде одредаба Закона о општем управном поступку, и то одредбе члана 196. став 3. и члана 200, због чега је донео одлуку о поништају таквог акта.

Оцењујући законитост побијане пресуде, Врховни касациони суд налази да је донета без повреде правила поступка. Побијаном пресудом су оцењена сва питања и околности који су могли бити од утицаја на законитост оспорене одлуке и за ту оцену су дати довољни и јасни разлози, које у свему прихвата и овај суд, па су супротни наводи захтева неосновани.

Са изнетих разлога, налазећи да остали наводи захтева нису основани, Врховни касациони суд је, на основу одредбе члана 55. став 1. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ дана 26.02.2016. године, Узп 795/2015

Записничар,                                                                                                                             Председник већа – судија,

Весна Мраковић,с.р.                                                                                                             Олга Ђуричић,с.р.