Ус 16/10 - сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 16/10
02.06.2011. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Власте Јовановић, председника већа, Виде Петровић-Шкеро и Стојана Јокића,  чланова већа, са записничарем Рајком Милијаш, у парници тужиље Д.Р. из К, чији је пуномоћник адвокат В.И. из Ж, против туженог Д  д.о.о., из П, чији је пуномоћник, адвокат Д.Б. из П, ради уплате доприноса, одлучујући о сукобу надлежности, у седници већа одржаној дана 02.06.2011. године, донео је

 Р Е Ш Е Њ Е

            ВРАЋАЈУ СЕ списи Основном суду у Пожаревцу на даље поступање.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Пожаревцу се решењем П1 194/10-74 од 24.06.2010. године, огласио стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и по правноснажности решења списе предмета доставио Управном суду у Београду као стварно надлежном суду на даљи поступак.

Управни суд није прихватио надлежност и актом 4-У-24916/10 (2008) од 11.11.2010. године, списе предмета доставио Врховном касационом суду на одлучивање о сукобу надлежности.

Размотривши предметни спис, Врховни касациони суд је у смислу члана 30. Закона о уређењу судова одлучио као у изреци.

Тужбом у овој правној ствари тужиља тражи да се обавеже тужени (послодавац) на уплату доприноса из обавезног социјалног осигурања.

Одлучивање о самосталном тужбеном захтеву који се односи на обавезивање послодавца на уплату доприноса из обавезног социјалног осигурања не спада у надлежност суда опште надлежности јер се не ради о спору из члана 1. Закона о парничном поступку.

Према томе, како се предмет спора односи на уплату доприноса из обавезног социјалног осигурања, а не на оцену законитости управног акта, то за решавање спора по становишту Врховног касационог суда није надлежан ни Управни суд (суд посебне надлежности по члану 11. Закона о уређењу судова).

Из изложеног произилази, да је у оваквој чињенично-правној ситуацији, Основни суд требало, што није, да укине спроведене радње у поступку и одбаци тужбу, применом члана 16. став 2. Закона о парничном поступку.

Основни суд ће у наставку поступка поступити по примедбама из овог решења.

Са ових разлога, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Записничар                                                                Председник већа - судија    

Рајка Милијаш,с.р.                                                          Власта Јовановић,с.р.