Ус 17/2021 3.20 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 17/2021
03.09.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Гордане Џакула, председника већа, Звездане Лутовац и Бранка Станића, чланова већа, са саветником Драгицом Вранић, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Основног суда у Куршумлији и Управног суда, у спору по тужби тужиоца АА из ..., ради поништаја решења тужене Основне школе „Стојан Новаковић“ из Блаца, број .../... од 11.08.2020. године, у правној ствари престанка потребе за радом запослених, решавајући у нејавној седници већа одржаној дана 03.09.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари СТВАРНО И МЕСНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Основни суд у Куршумлији.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Куршумлији је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Управним судом, који се решењем II-4У 17693/20 од 29.10.2020. године, огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби тужиоца АА из ... поднетој против тужене Основне школе „Стојан Новаковић“ из Блаца, ради поништаја решења тужене бр. .../.. од 11.08.2020. године којим се ставом 1. диспозитива утврђује да, почев од школске 2020/2021 године (01.09.2020) престаје потреба за радом запосленог - АА из ..., ставом 2. диспозитива констатује да је запослени АА засновао радни однос са пуним радним временом - 40 сати недељно, да је у школској 2019/2020 години радио на радном месту професора ... у ... одељењу ОШ „Стојан Новаковић“ у ..., са пуним радним временом и ставом 3. диспозитива одлучено да ће статус запосленог за школску 2020/2021 годину бити утврђен у складу са одредбама члана 37. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС" бр. 116/08, 104/09, 101/10, 31/11, 78/11, 101/11, 101/13, 40/15, 106/15, 13/16, 108/16, 113/17, 65/18, 87/18, 88/18), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овој правној ствари стварно и месно надлежан Основни суд у Куршумлији.

Одредбом члана 22. став 3. Закона о уређењу судова прописано је да основни суд у првом степену, поред осталог, суди и у споровима поводом заснивања, постојања и престанка радног односа; о правима, обавезама и одговорностима из радног односа.

Одредбом члана 29. став 1. Закона о уређењу судова прописано је да Управни суд суди у управним споровима.

Одредбама члана 3. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' број 111/09) прописано је: да у управном спору суд одлучује о законитости коначних управних аката, осим у погледу којих је предвиђена друга судска заштита (став 1), да у управном спору суд одлучује и о законитости коначних појединачних аката којима се решава о праву, обавези или на закону заснованом интересу, у погледу којих у одређеном случају законом није предвиђена другачија судска заштита (став 2), да суд у управном спору одлучује и о законитости других коначних појединачних аката када је то законом предвиђено (став 3). Одредбом члана 4. истог закона прописано је да управни акт, у смислу овог закона, јесте појединачни правни акт којим надлежни орган, непосредном применом прописа решава о одређеном праву или обавези физичког или правног лица, односно друге странке у управној ствари. Одредбом члана 5. Закона о управним споровима прописано је да управна ствар, у смислу овог закона, јесте појединачна неспорна ситуација од јавног интереса у којој непосредно из правних прописа произилази потреба да се будуће понашање странке ауторитативно правно одреди.

Према одредби члана 1. Закона о парничном поступку овим законом се уређују правила поступка за пружање судске правне заштите по којима се поступа и одлучује (поред осталих) у парницама за решавање спорова из радних односа, осим спорова за које је посебним законом прописана друга врста поступка.

Одредбама Закона о основама система образовања и васпитања („Службени гласник РС“ бр. 88/17... 10/19), прописано је: да се овим законом уређују и радни односи запослених у установи (члан 1. став 2); да делатност образовања и васпитања обавља установа (члан 13. став 1); да делатност образовања и васпитања обављају у основном образовању и васпитању - основна школа, основна музичка школа, основна балетска школа, основна школа за образовање одраслих и основна школа за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом (члан 89. став 1. тачка 2).

Законом о основама система образовања и васпитања није предвиђено да суд у управном спору одлучује о законитости решења којим се утврђује престанак потребе за радом запосленог у основној школи.

Из цитираних одредби Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о управним споровима произлази да се решењем основне школе којим се утврђује престанак потребе за радом запосленог у основној школи, решава о праву запосленог из радног односа, а не у управној ствари, из ког разлога одлука основне школе којом се утврђује престанак потребе за радом запосленог у основној школи није управни акт донет у управној ствари у смислу одредби члана 3. став 1. и чл. 4. и 5. Закона о управним споровима, као ни појединачни акт из одредби члана 3. став 2. и 3. истог закона, о чијој законитости се одлучује у управном спору.

Имајући у виду све наведено Врховни касациони суд налази да се судска заштита против решења основне школе о престанку потребе за радом запосленог у основној школи остварује тужбом у парничном поступку (а не тужбом у управном спору) у радном спору, пред основним судом у складу са цитираним одредбама члана 1. Закона о парничном поступку и члана 22. став 3. Закона о уређењу судова.

Како је предмет тужбеног захтева у овој правној ствари поништај одлуке Основне школе „Стојан Новаковић“ Блаце, којим се утврђује престанак потребе за радом запосленог АА из ..., професора ..., Врховни касациони суд налази да се у конкретном случају ради о спору о правима из радног односа, из ког разлога је за поступање по тужби надлежан основни суд и то Основни суд у Куршумлији, на основу одредбе члана 22. став 3. Закона о уређењу судова и члана 3. став 1. тачка 29) Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава (''Службени гласник РС'' број 101/13).

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 03.09.2021. године, Ус 17/2021

Записничар,                                                                           Председник већа – судија,

Драгица Вранић, с.р.                                                           Гордана Џакула, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић