У 1232/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 1232/07
15.11.2007. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Драгана Скока, председника већа, Душанке Марјановић и Снежане Живковић, чланова већа, са саветником суда Јеленом Тишма-Јовановић, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца АА, кога заступа АБ, адвокат, против туженог Министарства финансија Републике Србије – Пореске управе – Регионалног центра Ниш, ради поништаја решења бр. 436-2417/04 од 15.01.2007. године, у предмету пореза на капитални добитак, у нејавној седници већа одржаној дана 15.11.2007. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

Свака странка сноси своје трошкове.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је, као неоснована, тужиочева жалба изјављена против решења Министарства финансија Републике Србије – Пореске управе – Филијале Лесковац бр. 438-4-347/04 од 23.11.2006. године којим је тужиоцу утврђен порез на капитални добитак остварен продајом акција емитента "ББ" у износу од 315.252,00 динара и наложено му је да утврђени порез плати у року од 15 дана од дана достављања тог решења.

Поднетом тужбом тужилац оспорава законитост решења туженог органа због непотпуно и погрешно утврђеног чињеничног стања, битне повреде правила поступка и погрешне примене материјалног права. Сматра да су оспореним решењем повређене одредбе члана 74. Закона о порезу на доходак грађана. Указује да није тачно утврђен датум стицања акција, као и да је погрешно утврђена пореска основица јер у конкретном случају није остварен капитални добитак, па није било основа за примену законских одредби на које се тужени позива. Предлаже да Врховни суд Србије уважи тужбу и поништи оспорено решење, као и да одлучи о трошковима управног спора.

У датом одговору на тужбу тужени орган остао је у свему при разлозима из оспореног решења и предложио да суд тужбу одбије као неосновану.

Након оцене навода тужбе, одговора на тужбу, те целокупних списа предмета ове управно-правне ствари, Врховни суд Србије је нашао:

Тужба није основана.

Правилно је, по оцени Врховног суда Србије, одлучио тужени орган када је у поступку, у коме није било повреде правила поступка, одбио жалбу тужиоца, налазећи да је првостепени орган правилно утврдио порез на капитални добитак на основицу која представља разлику између продајне и набавне цене акција, усклађене применом одредбе члана 74. став 6. Закона о порезу на доходак грађана. При том је тужени орган правилно оценио, као неоснован, навод тужиоца да набавна цена акција није правилно утврђена, с обзиром да је тужилац акције стекао као запослени по основу радног стажа, у поступку приватизације "ББ", на основу јавног позива за упис акција, којим је утврђена номинална вредност једне акције у износу од 1.000,00 динара.

Осим тога, поступајући у извршењу пресуде Врховног суда Србије У.бр. 1498/05 од 25.11.2005. године, порески органи су у свему поступили по примедбама суда у погледу поступка, тако што су тужиљи омогућили учешће у поступку, сачинили записник о извршеној канцеларијској контроли и дали јој могућност да у року од три дана стави примедбе на записник.

О захтеву тужбе за накнаду трошкова поступка суд је одлучио применом одредбе члана 60. Закона о управним споровима, којом је прописано да у управном спору свака странка сноси своје трошкове.

Налазећи да оспореним решењем није повређен закон на штету тужиоца, Врховни суд Србије је тужбу одбио као неосновану, одлучујући као у диспозитиву пресуде на основу одредбе лана 41. став 2. Закона о управним споровима.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Дана 15.11.2007. године, У. 1232/07

Записничар Председник већа – судија

Јелена Тишма-Јовановић, с.р. Драган Скоко, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

МЂ