У 1490/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 1490/05
17.02.2005. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија Олге Ђуричић, председника већа, Љубодрага Пљакића и Слободана Милошевића, чланова већа, са саветником Надеждом Николић, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби - АА из Новог Пазара, против аката Скупштине општине Нови Пазар, ради поништаја решење о разрешењу и именовању директора комуналних организација, у нејавној седници већа одржаној дана 17. 02.2005. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Врховни суд Србије оглашава се стварно ненадлежним за решавање ове управне ствари и предмет уступа на надлежност Окружном суду у Новом Пазару.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је поднео тужбу у управном спору овог суда против Скупштине општине Нови Пазар, ради поништаја управних аката и то: 1.одлука о разрешењу в.д. директора ЈПИ"Нови Пазар", 2. Одлуке о именовању в.д. директора ЈПИ "Нови Пазар" 3. Одлуке о разрешењу в.д. директора ЈП "Завод за урбанизам, изградњу и уређење Општине Нови Пазар", 4. Одлуке о именовању в.д. директора ЈП "Завода за урбанизам, изградњу и уређење општине Нови Пазар" 5. Одлуке о разрешењу директора "Водовод и канализација" Нови Пазар, 6. Одлуке о именовању в.д. директора " Водовод и канализација" Нови Пазар, 7. Одлуке о разрешењу в.д. директора ЈКП" Чистоћа" ,8. Одлуке о именовању в.д директора ЈКП" Чистоћа", 9. Одлука о разрешењу директора дома културе "Ослобођење" Нови Пазар, 10. Одлука о именовању в.д. директора дома културе "Ослобођење" Нови Пазар, 11. Одлука о разрешењу директора тог центра "Нови Пазар",12. Одлука о именовању в.д. директора спортског центра "Нови Пазар", 13. Одлука о разрешењу директора ЈКП "Градска топлана" , 14. Одлука о именовању в.д. директора ЈКП "Градска топлана", 15. Одлука о коришћењу канцеларија за коришћење општине и СО, 16. Одлуке о равноправном статусу председника, заменика председника и секретара СО Нови Пазар, 17. Одлука о разрешењу и именовању чланова савета за буџет и финансије и 18. Одлуке о формирању комисије за утврђивање наменског трошења буџетских средстава корисника буџета за период од 1.12.2000. године до 1.12.2004. године.

У поступку претходног преиспитивања поднете тужбе, пазећи по службеној дужности на своју стварну надлежност, Врховни суд Србије је нашао да није надлежан за поступање у овој ствари већ да је надлежан Окружни суд у Новом Пазару.

Одредбом члана 17. став 1. тачка 1. под з. Закона о судовима ("Службени Гласник РС" бр.46/91...71/92), који се примењује на основу члана 3. Закона о изменама Закона о уређењу судова ("Службени Гласник РС" бр.29/04) Врховни суд је надлежан да одлучује о законитости коначних управних аката републичких органа ако законом није другачије одређено, а одредбом члана 14. став 1. тачка 8. Закона о судовима, која одредба се такође примењује на основу наведене одредбе члана 3. Закона о изменама Закона о уређењу судова, прописано је да Окружни суд одлучује о законитости управних аката за које није надлежан други суд.

Тужбом тужиоца покренут је управни спор против аката које је донела Скупштина општина Нови Пазар, у вези разрешења и именовања директора комуналних организација, па је за решавање ове правне ствари стварно и месно надлежан Окружни суд у Новом Пазару. Одредбом члана 41. став 1. тачка 2. и 3. Закона о локалној самоуправи ("Службени Гласник РС" бр.9/02 и 33/04), на коју се тужилац у тужби позива, није прописана надлежност Врховног суда за одлучивање о законитости аката чији се поништај тужбом тражи. Наведеном одредбом прописано је да председник општине непосредно извршава и стара се о извршењу одлука и других аката скупштине општине и да предлаже одлуке друге акте које доноси скупштина, као и начин решавања питања о којима одлучује скупштина општина.

Са изнетих разлога, Врховни суд је на основу одредбе члана 59. Закона о управним споровима, а сходном применом члана 15. и 17. Закона о парничном поступку одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 17. фебруара 2005. године, У.бр1490/05

Записничар Председник већа- судија,

Надежда Николић, с.р. Олга Ђуричић, с.р.

За тачност отправка

СШ