У 2226/06

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 2226/06
31.10.2007. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Данице Богдановић, председника већа, Гордане Џакула и Вере Пешић, чланова већа, са саветником Врховног суда Србије Љиљаном Јевтић, записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца "АА", ради поништаја решења туженог Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе – Регионални центар Ниш бр. 433-33/06 од 17.03.2006. године, у правној ствари принудне наплате пореза, у нејавној седници већа одржаној дана 31.10.2007. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је, као неоснована, жалба тужиоца изјављена против решења Министарства финансија Републике Србије - Пореске управе - Регионални центар Ниш – Филијале Лесковац бр. 433-/58-703/05-2 од 14.12.2005. године, којим решењем тужиоцу, као пореском обвезнику, ради установљавања законског заложног права у корист Републике Србије, као пореског повериоца на новчаним средствима на рачунима пореског обвезника отворених код банака, којим се обезбеђује наплата доспелог пореског потраживања по доспелости у поступку принудне наплате, по решењу бр. 433-/58-703/04-1 од 02.04.2005. године, на износ од 182.700,00 динара, достављено НБС – Експозитура Лесковац дана 14.12.2005. године, забрањује се пренос новчаних средстава преко рачуна "АА", отворени код банака, осим у сврху измирења обавезе по основу дугованог износа пореза и налаже упис забране у регистар блокираних рачуна, који води надлежна организација. Законско заложно право – забрану преноса новчаних средстава преко рачуна пореског обвезника "АА", установљава се моментом уписа у регистар блокираних рачуна и траје до намирења доспелог пореског потраживања или поништења пореског решења, с тим да жалба не одлаже његово извршење.

Тужилац оспорава законитост решења туженог органа и наводи да према његовом схватању порески орган, односно Филијала Пореске управе у Лесковцу, била је у обавези да уреди радно-правни статус тужиоца, а не да на основу погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања доноси решење о уплати доприноса за социјално осигурање на терет радника и на терет послодавца. Такође, наводи да је непрестано указивао на погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање, затим да Ортачко друштво не обавља никакву делатност од половине 2003. године и данас, али да је Пореска управа одбила све захтеве, па чак и захтев за обнову поступка, након доношења Закона о преузимању дуга по основу доприноса за социјално осигурање за раднике у Србији од 1992. године, до 31.12.2003. године, као и отпис новчаних казни, што је све онемогућило тужиоца за било какву радњу, којом би се обновио рад Ортачког друштва, тако да је исто сагласно одредби чл. 80. Закона о привредним друштвима и престало. Из наведених разлога предлаже да суд тужбу уважи и поништи оспорено решење.

Тужени орган у одговору на тужбу остао је у свему при разлозима из образложења оспореног решења и предложио да суд тужбу одбије као неосновану.

Испитујући законитост решења у границама захтева из тужбе, у смислу чл. 39. ст. 1. Закона о управним споровима ("Сл. лист СРЈ" бр. 46/96), оценом навода истакнутих у тужби, одговора на тужбу и списа предмета ове управне ствари, Врховни суд Србије је нашао да тужба није основана.

Правилно је, по оцени Врховног суда Србије, одлучио тужени орган када је у поступку, у коме није било повреде правила поступка, одбио жалбу тужиоца, налазећи да је ожалбено решење донето на основу решења бр. 433/58-703/04-1 од 02.04.2005. године, којим је одређена принудна наплата пореске обавезе из новчаних средстава на рачунима обвезника, по основу пореске обавезе, на име новчане казне у износу од 182.700,00 динара, доспеле за плаћање до 20.11.2004. године. Пореском обвезнику је за наведену, доспелу, а неплаћену пореску обавезу дана 07.02.2005. године достављена опомена за плаћање са налогом да исту плати одмах, а најкасније у року од 10 дана од дана њеног пријема, што обвезник није учинио, нити је Пореској управи поднео захтев за одлагање плаћања пореске обавезе. На основу наведеног, тужени орган је нашао да је првостепени орган ожалбеним решењем наложио установљавање законског заложног права на новчаним средствима, на рачунима пореског обвезника, у корист Србије, уз правилну примену чл. 86. и 87. Закона о пореском поступку и пореској администрацији ("Сл. гласник РС" бр. 80/02...61/05), а одредбом чл. 87. ст. 1. тач. 3. наведеног Закона је прописано да пореска управа решењем налаже забрану преноса новчаних средстава преко рачуна пореског обвезника отвореног код банке, осим у сврху измирења обавеза по основу пореза и упис забране у регистар блокираних рачуна, који води надлежна организација.

По налажењу Врховног суда Србије, правилно је тужени орган ценио, као неосноване, наводе из жалбе тужиоца да "АА" од половине 2003. године и данас не обавља никакву делатност, нема запослених радника и нема никаквих обавеза по основу јавних прихода, осим новчане казне због необрачунатих неплаћених доприноса за социјално осигурање на име ортака, да није добио разјашњење да ли је обвезник плаћања доприноса, као запослени радник у предузећу, или као предузетник, односно власник предузећа. Ово стога, јер по становишту Врховног суда Србије, ови наводи нису од утицаја на другачије решење ове управне ствари из разлога што је тужилац исте могао да истиче у поступку по жалби на решења првостепеног органа о одређивању принудне наплате бр. 433-58-703/04-1 од 02.04.2005. године.

Врховни суд Србије је ценио наводе тужиоца изнете у тужби, али је из наведених разлога нашао да нису основани и да не могу довести до другачије оцене законитости оспореног решења.

На основу изнетог, налазећи да оспореним решењем није повређен закон на штету тужиоца, Врховни суд Србије је тужбу одбио и одлучио као у диспозитиву ове пресуде, на основу одредбе чл. 41. ст. 2. Закона о управним споровима ("Сл. лист СРЈ" бр. 46/96).

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

Дана 31.10.2007. године, У. 2226/06

Записничар Председник већа-судија

Љиљана Јевтић, с.р. Даница Богдановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

СК