У 2694/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 2694/07
24.10.2007. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: мр Јадранке Ињац, председника већа, Зоје Поповић и Јелене Ивановић, чланова већа, са саветником Љиљаном Петровић, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца "АА", кога заступају ББ и ВВ, против решења туженог Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Дирекција полиције, Управа за управне послове у седишту Министарства, број: 03/10-212-317/01 од 28.2.2007. године, са заинтересованим лицем ГГ, у предмету упис у регистар, у нејавној седници већа одржаној дана 24.10.2007. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем поништен је закључак Серектаријата унутрашњих послова у Новом Саду, број: 212-103/04 од 09.7.2004. године, и предмет враћен на поновни поступак. Тим ожалбеним закључком Секретаријат унутрашњих послова у Новом Саду прекинуо је поступак за упис промене овлашћеног лица "АА" по захтеву ГГ, док се као претходно питање у поступку не реши питање власништва привеза на пословној инсталацији НС 4271.

У поднетој тужби, тужилац побија законитост оспореног решења туженог органа због повреде правила поступка, погрешно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права. Истиче да је из побијаног акта видљиво да је тужени орган пре доношења решења о поништају закључка Секретаријата унутрашњих послова у Новом Саду бр. 212-103/04 од 09.7.2004. године, разматрао жалбу ожалбени закључак и списе предмета, те је уврдио да је жалба основана, из чега је очигледно да тужени орган није ни разматрао нити оценио жалбене разлоге Друштвене организације који су сасвим другачији од жалбених разлога ГГ и са којих би морала бити донесена другачија одлука, чиме је тужени орган прекршио одредбе члана 229. и члана 235. ЗУП-а. Истиче да је тужени пропустио да назначи ко су странке у наложеном поновном поступку, којој странци ће првостепени орган у поновном поступку дати налог да поднесе захтев за покретање поступка код надлежног органа ради решавања претходног питања. Даље истиче да спорни захтев од 04.5.2004. године, за упис промене овлашћеног лица "АА", није поднео законски заступник "АА", нити овлашћени представник "АА" – странке, већ "извесни ГГ". Са ових и осталих навода изнетих у тужби предложио је на основу чињеница изнетих у истој да суд тужбу уважи и поништи побијано решење.

Тужени орган у одговору на тужбу остао је у свему при разлозима из образложења оспореног решења и предложио да суд тужбу одбије као неосновану.

Заинтересовано лице није дало одговор на тужбу.

Према стању у списима предмета и образложењу оспореног решења, тужени орган је оспореним решењем правилно поништио закључак Серкетаријата унутраших послова у Новом Саду, бр. 212-103/04 од 09.7.2004. године и предмет вратио на поновни поступак, за коју одлуку је дао разлоге које као довољне и на закону засноване у свему прихвата и овај суд.

Из списа предмета се види да је тужени оспорено решење донео поступајући по примедбама из пресуда Врховног суда Србије У. бр. 3965/05 од 02.2.2005. године, У. бр. 4020/05 од 04.10.2006. године, којим је наложено туженом да у поновном поступку отклони све повреде правила поступка на које је указано, и потпуно и правилно утврди чињенично стање на основу кога ће се донети на закону засновано решење. Са наведеног је и првостепени орган странци дао налог за покретање поступка код надлежног органа ради решења претходног питања у погледу власништва привеза на пловној инсталацији НС 4271, да одреди рок у коме је странка дужна да наведено учини, да о томе поднесе доказ, као и да упозори странку на последице неиспуњења ове дужности.

Цењени су и наводи тужбе да тужени није назначио ко су странке у наложеном поновном поступку, па налази да су исти неосновани, јер је тужени оспорено решење донео по жалби ГГ, који у конкретном има својство странке, јер је првостепени орган одлучивао о његовом захтеву, чиме му је признато својство странке.

Са изнетих разлога, Врховни суд Србије је применом одредбе члана 41. став 2. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96), одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 24.10.2007. године, У. 2694/07

Записничар, Председник већа - судија

Љиљана Петровић, с.р. мр Јадранка Ињац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ЈК