У 3455/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 3455/05
08.02.2006. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Љубодрага Пљакића, председника већа, Драгана Скока и Душанке Марјановић, чланова већа, са саветникком Врховног суда Србије Ружом Урошевић, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца АА, власника ТКР "АА", против решења Министарства финансија Републике Србије – Пореске управе, Регионалног центра Ниш број 431-916/04 од 28. 01. 2005. године, у правној ствари доприноса, у нејавној седници већа одржаној дана 08.02.2006. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је жалба тужиоца изјављена против решења Министарства финансија Републике Србије – Пореске управе, Филијале Ниш број 431-дп/25928/пи од 04. 10. 2004. године, којим му је утврђено коначно задужење доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за период од 02. 04. 2003. године до 31. 12. 2003. године у укупном износу од 8.949,68 динара.

Тужилац оспорава законитост решења туженог органа и наводи да нема разлога да буде задужен доприносима пошто је у сталном радном односу у "ББ", где се обавезе по овом основу у целини измирују. Сматра да је уплата ових средстава на рачун Фонда самосталних делатности не би била од утицаја на висину пензијске основице, па предлаже да Врховни суд Србије тужбу уважи и оспорено решење поништи.

Тужени орган у одговору на тужбу наводи да у свему остаје при разлозима изнетим у образложењу оспореног решења и предлаже да Врховни суд Србије тужбу одбије као неосновану.

Испитујући законитост оспореног решења у границама захтева из тужбе, у смислу одредбе члана 39. став 1. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ, бр. 46/96) оценом навода у тужби, одговору на тужбу и списа предмета ове управне ствари, Врховни суд Србије је нашао да тужба није неоснована.

Правилно је по оцени Врховног суда Србије одлучио тужени орган када је, у поступку у коме није било повреде правила поступка, одбио жалбу тужиоца налазећи да је тужилац, иако је у радном односу и није осигураник самосталних делатности, обвезник плаћања доприноса за пензијско и инвалидско осигурање у смислу члана 191. став 1. и 3. Закона о пензијском и инвалидском осигурању ("Службени гласник РС" број 34/03). Према правном схватању Врховног суда Србије обвезници плаћања доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, у смислу одредбе члана 12. и 191. наведеног Закона, су и лица која самостално обављају привредну или другу делатност, без обзира да ли су истовремено осигурана и по основу радног односа.

Не могу се прихватити као основани наводи тужиоца да би уплаћена средства по овом основу ишла на рачун Фонда самосталних делатности и да не би била од утицаја при утврђивању пензијског основа, с обзиром да се из првостепеног решења види да се средства не уплаћују на рачун Фонда за пензијско и инвалидско осигурање самосталних делатности, него на Пролазни рачун за уплату доприноса за социјално осигурање запослених који обављају самосталну делатност из радног односа.

Налазећи да оспореним решењем није повређен закон на штету тужиоца Врховни суд Србије тужбу одбио и одлучио као у диспозитиву пресуде на основу члана 41. став 2. Закона о управним споровима.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Дана 08.02.2006. године, У. 3455/05

Записничар Председник већа-судија

Ружа Урошевић, с.р. Љубодраг Пљакић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

МЂ