У 4271/06

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 4271/06
28.12.2006. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: мр Јадранке Ињац, председника већа, Зоје Поповић и Јелене Ивановић, чланова већа, са саветником суда Гораном Јосифовим, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца АА, против оспореног решења туженог Министарства финансија Републике Србије - Пореске управе - Регионалног центра Београд, бр. 4132-13/2006-02 од 01.8.2006. године, у предмету повраћаја уплаћеног пореза на капитални добитак, у нејавној седници већа одржаној дана 28.12.2006. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем туженог одбијена је, као неоснована, жалба тужиоца изјављена против закључка Пореске управе – Филијале Нови Београд, бр. V-414-сл/06 од 28.2.2006. године, а којим је одбијен његов захтев за повраћај новчаних средстава уплаћених по решењима о утврђеном порезу на капитални добитак бр. V-414-137/04 од 21.7.2004. године и V-414-138/04 од истог датума.

Тужилац поднетом тужбом побија законитост оспореног решења туженог органа и у том смислу наводи да му је наплаћен порез на приход стечен од продаје акција које је стекао бесплатно у поступку својинске трансформације "ББ", што је супротно закону. Понављајући наводе жалбе о незаконито наплећеном порезу на капитални добитак предложио је да суд обавеже пореске органе да му врате наплаћени износ са каматом од дана уплате па до дана исплате.

Тужени орган у одговору на тужбу, остајући при разлозима из образложења оспореног решења предложио је да суд исту одбије.

Решавајући овај управни спор на основу чињеница утврђених у управном поступку на основу чл. 38. ст. 1. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96) и испитујући законитост оспореног решења у границама захтева из тужбе на основу чл. 39. ст. 1. истог Закона, Врховни суд Србије је, оценом навода тужбе, одговора на исту и списа предмета ове управне ствари, нашао да је тужба неоснована.

Правилно је поступио тужени орган када је оспореним решењем одбио, као неосновану, жалбу тужиоца изјављену против првостепеног решења налазећи да је то решење донето без повреде правила поступка као и да је засновано на правилно утврђеном чињеничном стању и правилној примени материјалног права. Ово стога што из списа предмета произлази да је тужилац тражио повраћај новчаних средстава које је уплатио по решењима о утврђеном порезу на капитални добитак од 21.7.2004. године у износу од 28.199,63 динара и 77.011,14 динара, а по основу продаје акција стечених у поступку својинске трансформације "ББ", који је првостепени орган ожалбеним закључком одбио. Код неспорне чињенице да је порески орган утврдио порез на капитални добитак решењем бр. V-414-137/04 и V-414-138/04, оба од 21.7.2004. године, која су постала коначна и правноснажна, то је по налажењу Врховног суда Србије тужени орган основано оценио да је првостепени орган правилно поступио када је ожалбеним закључком одбио тужиочев захтев за повраћај овако уплаћених новчаних средстава. Ово стога што је одредбом чл. 10. ст. 2. тач. 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији ("Службени гласник РС", бр. 80/02... 85/05) изричито прописано да физичко, односно правно лице има право на повраћај више или погрешно наплаћеног пореза, односно споредних пореских давања, као и на повраћај пореза када је то другим пореским законом предвиђено, па како у конкретном случају тужилац није уплатио више или погрешно наплаћен порез већ у износу како је то ближе означено диспозитивом напред наведених решења првостепеног пореског органа, то је тужени орган основано оценио да су тужиочеви наводи жалбе неосновани.

Цењени су и поменути наводи тужбе да је тужиоцу незаконито наплаћен порез на капитални добитак јер су у питању акције које су бесплатно стечене у поступку својинске трансформације, па суд налази да су исти неосновани са већ довољно датих чињеничних и правних разлога у образложењу оспореног решења, које као правилне и на закону засноване у свему прихвата и овај суд.

Са изнетих разлога, налазећи да су неосновани наводи тужбе да је оспореним решењем повређен закон на штету тужиоца, Врховни суд Србије је, на основу одредбе чл. 41. ст. 2. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96), решио као у диспозитиву ове пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 28.12.2006. године, У. 4271/06

Записничар, Председник већа – судија,

Горан Јосифов, с.р. мр Јадранка Ињац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ЈК