У 5543/06

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 5543/06
30.05.2007. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Милене Саватић, председника већа, Наде Кљајевић и Катарине Манојловић – Андрић, чланова већа, са саветником Маријаном Тафра – Мирков, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца АА, власника ТР "ББ", против решења Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе – Регионални центар Ниш број 413-24/06-Т од 13.2.2006. године, у предмету пореза на додату вредност у нејавној седници већа одржаној дана 30.5.2007. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је, као неоснована, жалба тужиоца поднета против решења Министарства финансија Републике Србије – Пореске управе – Регионални центар Ниш – Филијала Ниш број 199606937 од 27.12.2005. године, којим је тужиоцу, за порески период од 1 – 31.10.2005. године утврђен пореза на додату вредност за промет добара и услуга у укупном износу од 32.626,00 динара, те му наложено да утврђену обавезу измири у року од 8 дана, са каматом.

Тужилац тужбом оспорава решење туженог због погрешне примене закона па предлаже да се поништи. Наводи да он у смислу члана 10. став 1. тачка 4. Закона о порезу на додату вредност није порески обвезник те да му је утврђена обавеза погрешно утврђена. Указује да фискални исечак на којем је погрешно исказана предметна обавеза, није фискални рачун, а да овај не може установити обавезу која по закону не постоји.

Тужени орган, изјашњавајући се на наводе тужбе, у свом одговору у свему је остао код разлога оспореног решења па је предложио да суд тужбу одбије као неосновану.

Након оцене навода тужбе, разлога оспореног решења, те одговора на тужбу као и целокупних списа ове управне ствари, а у смислу члана 39. став 1. Закона о управним споровима (''Службени лист СРЈ'' број 46/96), Врховни суд Србије је нашао да тужба није основана.

Правилно је, поступио тужени орган када је одбио као неосновану жалбу тужиоца изјављену против првостепеног решења јер је правилно првостепеним решењем утврђена обавеза плаћања пореза на додату вредност на страни тужиоца, и то оног пореза који је у остваривању промета наплатио а није био дужан да обрачуна и плаћа ову врсту пореза.

Одредбом члана 10. став 1. тачка 4. Закона о порезу на додату вредност (''Службени гласник РС'' бр. 84/04...61/05), прописано је да је порески дужник у смислу тог закона, лице које у рачуну или другом документу који служи као рачун, искаже порез на додату вредност, а у складу са овим законом није дужан да обрачуна и плаћа ову врсту пореза.

Одредбом члана 44. став 3. истог Закона је предвиђено да лице које искаже порез на додату вредност у рачуну или неком другом документу, а који није обвезник ове врсте пореза или није извршило промет добара и услуга или нема право да искаже порез на додату вредност, дугује исказани порез на додату вредност.

Правилно је утврђена чињеница да тужилац није обвезник плаћања пореза на додату вредност, коју чињеницу ни тужилац не спори у тужби, а вршио је обрачун ове врсте пореза, па је правилно поступио првостепени орган када му је наложио да плаћени порез на додату вредност плати на основу првостепеног решења.

Суд је ценио наводе тужбе, па обзиром на стање списа предмета налази да се не могу прихватити за основане. Ово стога јер је неспорно да је тужилац исказао ПДВ за контролисани период а није извршио његову уплату.

Како је у поступку код првостепеног органа утврђена обавеза плаћања наплаћеног пореза на додату вредност коју тужилац није био дужан да обрачуна, то је тужилац у обавези да плати затезну камату како је то правилно утврдио првостепени орган.

Са изнетих разлога, тужба тужиоца није основана, па је Врховни суд поднету тужбу одбио одлучујући као у диспозитиву пресуде у смислу члана 41. став 2. Закона о управним споровима.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Дана 30.5.2007. године, У. 5543/06

Записничар, Председник већа-судија,

Маријана Тафра – Мирков,с.р. Милена Саватић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ИЈ