У 727/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 727/07
27.12.2007. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Данице Богдановић, председника већа, Вере Пешић и Гордане Џакула, чланова већа, са саветником Врховног суда Србије Радојком Маринковић, записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужиоца АА, против туженог Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе, Регионалног центра ББ, ради поништаја решења бр. 433-390/06 од 28.04.2006. године, у предмету пореза на капитални добитак, у нејавној седници већа одржаној дана 27.12.2007. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ УВАЖАВА и ПОНИШТАВА решење Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе, Регионални центар Нови Сад бр. 433-390/06 од 28.04.2006. године.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је жалба тужиоца изјављена против решења Министарства финансија Републике Србије, Пореске управе, Филијале ВВ бр. 433-322/2006-13 од 21.03.2006. године, којим је одбијен, као неоснован, захтев тужиоца за повраћај новчаних средстава уплаћених на име пореза на капитални добитак остварен продајом акција АД "ББ".

Поднетом тужбом тужилац оспорава законитост решења туженог органа из свих законом предвиђених разлога. Наводи да је захтев за повраћај плаћеног износа на име пореза на капитални добитак неосновано одбијен, јер право на повраћај пореза заснива на одредби чл. 75. ст. 5. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, а из разлога што је отпао правни основ, односно у управном спору поништено је решење по ком је извршена уплата. Ово нарочито што у поновном поступку првостепени орган није донео ново решење о утврђивању пореске обавезе. Предлаже да суд уважи тужбу и поништи оспорено решење.

Тужени орган у датом одговору на тужбу остао је у свему при разлозима из образложења оспореног решења и предложио да суд тужбу одбије, као неосновану.

Након оцене навода тужбе, одговора на тужбу и списа предмета ове управне ствари, а у смислу чл. 39. ст. 1. Закона о управним споровима (''Сл. лист СРЈ'' бр. 46/96), Врховни суд Србије је нашао да је тужба основана.

Према разлозима оспореног решења неосновано тужилац оспорава законитост решења првостепеног органа, јер је у поступку који је претходио доношењу оспореног решења правилно примењена одредба чл. 10. и чл. 75. ст. 1. и 5. Закона о пореском поступку и пореској администрацији (''Сл. гласник РС'' бр. 80/02 ... 61/05), када је нашао да захтев тужиоца за повраћај плаћеног пореза на капитални добитак није основан. Ово из разлога што је тужилац плаћање извршио на основу првостепеног решења, па чињеница да је то решење поништено и предмет враћен на поновни поступак и одлучивање, а у овоме није донето ново решење, не може бити законски основ за повраћај, пошто управни поступак није окончан.

Оцењујући законитост оспореног решења, Врховни суд Србије налази да се изнето схватање туженог органа о непостојању законског основа за повраћај наплаћеног износа не може прихватити као правилно. Наиме, неспорно је да у управном поступку не постоји пореско решење – задужење, којим је странци утврђена пореска обавеза. Код оваквог стања ствари, основано тужилац сматра да извршена уплата – поништајем решења и недоношењем новог решења – нема правни основ, због чега се и сматра погрешном наплатом пореза. Код изнетог, и одредбе чл. 10. ст. 2. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, према којом физичко лице, између осталог, има право на повраћај погрешно наплаћеног пореза и одредбе чл. 75. ст. 2. истог Закона, којом је прописано да се, ако је основ за повраћај поништено решење, камата обрачунава од дана уплате пореза, основано тужилац тужбом истиче да је одлукама донетим у управном поступку учињена повреда закона на његову штету.

Са изнетих разлога, Врховни суд Србије је, применом одредбе чл. 41. ст. 2., у вези чл. 38. ст. 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву пресуде. У поновном поступку тужени орган дужан је донети нову, на закону засновану одлуку о жалби тужиоца, при чему су примедбе и правна схватања суда обавезујући, у смислу чл. 61. истог Закона.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 27.12.2007. године, У. 727/07

Записничар Председник већа-судија

Радојка Маринковић, с.р. Даница Богдановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

СК