У 6788/06

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 6788/06
14.02.2007. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду у већу састављеном од судија: Милене Саватић, председника већа, Наде Кљајевић и Катарине Манојловић – Андрић, чланова већа, са саветником Маријаном Тафра-Мирков, записничарем решавајући у управном спору по тужби тужиоца АА, против туженог Министарства унутрашњих послова Републике Србије, ради поништаја акта туженог 01 број 07.2-309/06 од 10.11.2006. године, у предмету притужбе, у нејавној седници већа одржаној 14.2.2007. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Обавештењем Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Дирекције полиције, Полицијске управе за град Београд, Одељења за контролу законитости у раду 01 број 07.2-309/06 од 10.11.2006. године, тужилац је обавештен у вези са притужбом коју је поднео 6.11.2006. године, да је иста разматрана у складу са одредбама Закона о полицији и Правилника о поступку решавања притужби, да је утврђено да је о притужби већ одлучивано у истом поступку и да је дошло до застарелости за покретање поступка, да је, стога поступак закључен, а на основу одредбе члана 7. став 1. тачка 1. у вези става 1. тачка 2. и 4. наведеног Правилника и да се даља заштита права може остварити пред надлежним судом.

У поступку претходног испитивања поднете тужбе, Врховни суд Србије је нашао, да у овом случају, нису испуњени законом прописани услови за покретање управног спора, јер наведено обавештење туженог нема карактер управног акта.

Одредбом члана 6. Закона о управним споровима (''Службени лист СРЈ'' бр. 46/96), прописано је да се управни спор може водити само против управног акта, а управни акт је акт којим државни орган или предузеће или друга организација у вршењу јавних овлашћења решава о одређеном праву или обавези физичког лица или правног лица или друге странке у управној ствари.

Одредбом члана 180. Закона о полицији (''Службени гласник РС'' број 101/05) прописан је поступак решавања притужби у оквиру контроле рада полиције. Ставом 3. наведеног члана, између осталог, прописано је да уколико су ставови подносиоца притужбе и ставови руководиоца организационе јединице (који прво разматра сваку притужбу) усклађени, може се одлучити да је поступак решавања притужбе тиме закључен, што ће се забележити у записнику о разматрању притужбе који потписује и подносилац притужбе. У којим случајевима даљи поступак решавања по притужби, води комисија из става 5., прописано је одредбом става 4. наведеног члана. Одредбом става 6. прописано је да се поступак решавања притужбе у Министарству закључује достављањем одговора подносиоцу притужбе у прописаном року, да је одговором подносиоцу притужбе поступак по притужби закључен, а да подносилац притужбе има на располагању сва правна и друга средстава за заштиту својих права и слобода.

Правилником о поступку решавања притужби (''Службени гласник РС'' бр. 101/05), који је донео Министар унутрашњих послова на основу члана 180. став 7. Закона о полицији, између осталог, ближе је прописан поступак решавања притужби које против полицијских службеника подносе појединци.

С обзиром на наведене одредбе одговор туженог чијим се достављањем поступак решавања притужбе у Министарству закључује, нема карактер управног акта у смислу наведеног члана 6. Закона о управним споровима, јер таквим одговором није одлучено у управној ствари о неком праву или обавези физичког или правног лица или друге странке.

Како је одговором подносиоцу притужбе поступак по притужби закључен, смисао одредби члана 180. став 6. и члана 25. наведеног Правилника је да подносилац притужбе – притужилац има на располагању сва правна и друга средства за заштиту својих права и слобода, али само она правна и друга средства која су законом прописана а не и да је овим одредбама прописана заштита у управном спору.

Како оспорени акт није управни акт, то се његова законитост не може испитивати у управном спору.

Са напред наведеног разлога, Врховни суд Србије је, на основу члана 28. став 1. тачка 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Дана 14.2.2007. године, У. 6788/06

Записничар, Председник већа-судија,

Маријана Тафра-Мирков, с.р. Милена Саватић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ИЈ