Увп I 298/06

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Увп I 298/06
10.01.2008. година
Београд

 

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Мирјане Ивић, Невене Милојчић, Душанке Марјановић и Драгана Скоко, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, одлучујући о захтеву Републичког завода за здравствено осигурање Филијала за Северно-бачки округ Суботица, Трг слободе 3-5, за ванредно преиспитивање пресуде Окружног суда у Суботици У.бр. 16/06 од 16.10.2006. године, са противном странком ББ, у предмету накнаде трошкова болничког лечења, у нејавној седници већа одржаној дана 10.1.2008. године, донео је

 

Р Е Ш Е Њ Е

 

Захтев СЕ ОДБАЦУЈЕ.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Побијаном пресудом уважена је тужба ББ и поништено решење Републичког завода за здравствено осигурање Београд Уп. II-02/2 бр. 54.1-3590/05 од 9.12.2005. године, којим решењем је одбијена жалба тужиоца изјављена против решења Републичког завода за здравствено осигурање Београд Филијала за Северно-бачки округ Суботица – испостава Бачка Топола број 05-54-195 од 7.11.2005. године, којим је одбијен као неоснован захтев ББ за рефундацију трошкова болничког лечења у Институту за кардиоваскуларне болести у Сремској Митровици у укупном износу од 320.169,00 динара.

 

Претходно испитујући захтев, Врховни суд Србије је нашао да је захтев изјављен од неовлашћеног лица. Одредбом члана 18. став 2. Закона о управним споровима је прописано да против правоснажне одлуке суда чија надлежност у управном спору није одређена за целу територију републике чланице странка може поднети Врховном суду републици чланици захтев за ванредно преиспитивање судске одлуке. Тај захтев се може поднети због повреде материјалног права или због повреде правила поступка која је могла бити од утицаја на решење ствари. Одредбом члана 47. став 1. истог Закона је прописано да ће надлежни суд недозвољен или неблаговремен захтев или захтев из члана 18., 19. и 20. овог Закона који је поднело неовлашћено лице решењем одбацити.

 

Захтев за ванредно преиспитивање из члана 18. став 2. Закона о управним споровима могу уложити тужилац, тужени орган и заинтересовано лице. Како је у конкретном случају захтев за ванредно преиспитивање побијане пресуде поднео Републички завод за здравствено осигурање, Филијала за Северно-бачки округ Суботица првостепени орган, а не тужени орган у управном спору то сагласно цитираној одредби члана 18. став 2. Закона о управним споровима подносилац захтева није овлашћено лице за подношење захтева.

 

Због наведених разлога, Врховни суд налази да је захтев за ванредно преиспитивање побијаног решења поднет од стране неовлашћеног лица, па је применом члана 47. став 1. Закона о управним споровима одлучио као у диспозитиву.

 

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 10.1.2008. године, Увп. I 298/06

 

Записничар Председник већа-судија

Рајка Милијаш, с.р. Снежана Живковић, с.р.

 

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

 

зж