Кзз 1428/2018 одбачај; захтев подено лично окривљени

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 1428/2018
21.12.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић, Милунке Цветковић и Радмиле Драгичевић-Дичић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Снежаном Меденицом као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела ометање правде из члана 336б став 2. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости окривљеног, поднетом против правноснажних пресуда Основног суда у Чачку 1К бр.318/17 од 10.07.2018. године и Вишег суда у Чачку Кж бр.197/18 од 05.10.2018. године, у седници већа одржаној дана 21. децембра 2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ, као недозвољен, захтев за заштиту законитости окривљеног АА, поднет против правноснажних пресуда Основног суда у Чачку 1К бр.318/17 од 10.07.2018. године и Вишег суда у Чачку Кж бр.197/18 од 05.10.2018. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Чачку 1К бр.318/17 од 10.07.2018. године године окривљени АА оглашен је кривим због кривичног дела ометање правде из члана 336б став 2. КЗ, за које дело је применом одредаба чланова 56. и 57. КЗ осуђен на казну затвора у трајању од три месеца. Истовремено је одређено да ће се изречена казна затвора извршити тако што ће је окривљени издржавати у просторијама у којима станује, уз примену електронског надзора, те да окривљени не сме напуштати просторије у којима станује, осим у случајевима прописаним законом који уређује извршење кривичних санкција, као и да уколико једном у трајању преко шест часова или два пута у трајању до шест часова самовољно напусти просторије у којима станује, суд ће одредити да остатак казне затвора издржи у заводу за извршење казне затвора. Истовремено, окривљени је осуђен и на новчану казну у износу од 30.000,00 динара, те одређено да је ову казну дужан да плати у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде, а уколико то не учини у остављеном року, новчана казна ће се заменити казном затвора рачунајући сваких започетих 1.000,00 динара новчане казне као један дан казне затвора.

Истом пресудом, окривљени је обавезан да на име трошкова кривичног поступка, насталих на име вештачења, исплати износ од 12.658,00 динара, те да на име паушала плати износ од 4.000,00 динара, све у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде, под претњом принудног извршења.

Против наведених правноснажних пресуда, захтев за заштиту законитости поднео је окривљени АА, због битних повреда одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 9) ЗКП и из члана 438. став 2. тачка 2) ЗКП, те због повреде закона из члана 439. тачка 1) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд преиначи побијане пресуде тако што ће окривљеног ослободити од оптужбе, или да побијане пресуде укине и предмет врати првостепеном суду на поновни поступак.

Врховни касациони суд је, на основу члана 486. став 1. и члана 487. став 1. ЗКП, одржао седницу већа на којој је размотрио списе предмета, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости је недозвољен.

Одредбом члана 482. став 1. Законика о кривичном поступку прописано је да против правноснажне одлуке јавног тужиоца или суда или због повреде одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, овлашћено лице може поднети захтев за заштиту законитости под условима прописаним у том Законику.

Одредбом члана 483. став 1. ЗКП прописано је да захтев за заштиту законитости могу поднети Републички јавни тужилац, окривљени и његов бранилац, а одредбом члана 483. став 3. ЗКП, прописано је да захтев за заштиту законитости окривљени може поднети искључиво преко браниоца.

Дакле, из цитираних законских одредаба јасно произилази да је окривљени овлашћен да поднесе овај ванредни правник лек, али да то може учинити искључиво преко браниоца.

Имајући у виду наведено, те чињеницу да је у конкретном случају окривљени АА лично поднео захтев за заштиту законитости, на шта по закону није овлашћен, то је Врховни касациони суд нашао да је захтев за заштиту законитости окривљеног недозвољен.

Са свега изложеног, а на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2) у вези члана 483. ЗКП, донета је одлука као у изреци решења

Записничар-саветник                                                                                                                     Председник већа-судија

Снежана Меденица, с.р.                                                                                                                Невенка Важић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић