Р1 353/2019 3.20

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 353/2019
27.06.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Браниславе Апостоловић, председника већа, Бранислава Босиљковића и Божидара Вујичића, чланова већа, у поступку извршења по предлогу извршног повериоца Прекршајног суда у Сомбору – Одељење у Оџацима, против извршног дужника АА из ..., ради наплате трошкова прекршајног поступка у износу од 1.000,00 динара, решавајући о сукобу месне надлежности између Другог основног суда у Београду и Првог основног суда у Београду, у седници већа одржаној 27.06.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

УСТУПАЈУ СЕ списи Другог основног суда у Београду И 154/19 Вишем суду у Београду ради решавања сукоба месне надлежности између Другог основног суда у Београду и Првог основног суда у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Други основни суд у Београду, коме је поднет предлог за извршење на основу извршне исправе, решењем И 154/19 од 12.02.2019. године се огласио месно ненадлежним за поступање у овом поступку извршења и по правноснажности решења предмет је доставио Првом основном суду у Београду, као месно надлежном суду на даље поступање.

Врховном касационом суду су достављени списи у смислу члана 22. Закона о парничном поступку ради решавања насталог сукоба надлежности.

Врховни касациони суд је у смислу одредбе члана 22. став 1. ЗПП, а у вези члана 15. став 3. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ бр. 116/08, са изменама) утврдио да би списе требало уступити Вишем суду у Београду као заједничком непосредно вишем суду надлежном за решавање овог сукоба надлежности.

Одредбом члана 30. Закона о уређењу судова је прописана надлежност Врховног касационог суда, па према ставу 2. овог члана, Врховни касациони суд одлучује о сукобу надлежности између судова, ако за одлучивање није надлежан други суд, као и о преношењу надлежности судова ради лакшег вођења поступка или других важних разлога. Надлежност вишег суда је регулисан одредбом члана 23. истог закона, па виши суд, између осталог, одлучује о сукобу надлежности основних судова са свог подручја и врши друге послове одређене законом.

У конкретном случају се ради о сукобу надлежности нижих судова са подручја Вишег суда у Београду, због чега се предмет уступа том суду ради решавања насталог сукоба надлежности у смислу члана 15. став 3. Закона о уређењу судова.

Из изнетих разлога је одлучено као у изреци.

Председник већа-судија

Бранислава Апостоловић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић