Р1 51/2020 3.20.1 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 51/2020
12.02.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Драгане Маринковић, чланова већа, у парници тужиоца Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београд Ј.П. ..., против тужених АА д.о.о. из ... -у стечају, кога заступа привремени заступник Ирена Алексић адвокат из ..., ББ из ..., кога заступа пуномоћник Зоран Павловић, адвокат из ..., ради дуга, одлучујући о сукобу надлежности између Привредног суда у Београду и Основног суда у Старој Пазови, у седници већа одржаној 12.02.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету стварно и месно је надлежан Виши суд у Сремској Митровици.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је Привредном суду у Београду поднео тужбу 08.03.2018. године против тужених ради солидарне исплате износа од 6.557.707,84 динара са припадајућом затезном каматом.

Решењем Привредног суда у Београду П бр. 5828/19 од 30.10.2019. године прекинут је поступак у овој правној ствари у односу на туженог „Зелена кућа“ д.о.о. из Београда, Привредни суд у Београду се огласио стварно ненадлежним за поступањем у овој парници у односу на друготуженог ББ из ... и одлучио је да по правноснажности решења списе достави Основном суду у Старој Пазови, као стварно и месно надлежном суду.

Својим актом П 1588/19 од 13.01.2020. године Основни суд у Старој Пазови није прихватио своју стварну надлежност и предмет је доставио Врховном касационом суду.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу члана 22. став 2. Закона о парничном поступку Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Виши суд у Сремској Митровици.

Чланом 23. став 1. тачка 7. Закона о уређењу судова прописано је да Виши суд у првом степену суди у грађанско правним споровима кад вредност предмета спора омогућује изјављивање ревизије.

Према члану 22. став 2. истог Закона основни суд у првом степену суди у грађанско правним споровима ако за поједине од њих није надлежан други суд и води извршне и ванпарничне поступке за које није надлежан неки други суд.

У конкретном случају ради се о спору по захтеву тужиоца за исплату износа од 6.557.707,84 динара, што је представљало на дан подношења тужбе динарску противвредност од 55.559,76 евра. Како се ради о спору у коме вредност предмета спора омогућује изјављивање ревизије, то је за одлучивање у овој правној ствари стварно и месно надлежан за поступање у односу на туженог ББ из ... Виши суд у Сремској Митровици, а не Основни суд у Старој Пазови.

Из изложених разлога одлучено је као у изреци на основу члана 22. став 2. ЗПП.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић