Кзз 64/2020 2.4.1.22.1.2.2; 2.1.30.3

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 64/2020
21.05.2020. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Драгана Аћимовића, Мирољуба Томића, Јасмине Васовић и Милунке Цветковић, чланова већа, са саветником Ирином Ристић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног AA, због кривичног дела фалсификовање службене исправе из члана 357. став 3. у вези става 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног AA, адвоката Светлане Стојковић, поднетом против правноснажних пресуда Првог основног суда у Београду 18.К.бр.1241/18 од 09.09.2019. године и Вишег суда у Београду Кж1.бр.682/19 од 03.12.2019. године, у седници већа одржаној дана 21.05.2020. године, једногласно је донео

П Р Е С У Д У

ОДБИЈА СЕ као неоснован захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног AA, адвоката Светлане Стојковић, поднет против правноснажних пресуда Првог основног суда у Београду 18.К.бр.1241/18 од 09.09.2019. године и Вишег суда у Београду Кж1.бр.682/19 од 03.12.2019. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Првог основног суда у Београду 18.К.бр.1241/18 од 09.09.2019. године окривљени AA оглашен је кривим због извршења кривичног дела фалсификовање службене исправе из члана 357. став 3. у вези става 1. КЗ и изречена му је условна осуда којом му је утврђена казна затвора у трајању од 8 месеци и истовремено одређено да се утврђена казна неће извршити уколико окривљени за време проверавања од 2 године по правноснажности пресуде не учини ново кривично дело. Одлучено је о трошковима кривичног поступка, а како је то ближе опредељено у изреци пресуде.

Пресудом Вишег суда у Београду Кж1.бр.682/19 од 03.12.2019. године одбијена је као неоснована жалба браниоца окривљеног и пресуда Првог основног суда у Београду 18.К.бр.1241/18 од 09.09.2019. године потврђена.

Против наведених правноснажних пресуда, бранилац окривљеног AA, адвокат Светлана Стојковић поднела је захтев за заштиту законитости, у смислу члана 485. став 1. тачка 1) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји захтев за заштиту законитости и побијане пресуде преиначи тако што ће одбити оптужбу да је окривљени AA извршио кривично дело.

Након што је примерак захтева за заштиту законитости, у смислу члана 488. став 1. ЗКП, доставио Републичком јавном тужиоцу, Врховни касациони суд је одржао седницу већа о којој, у смислу члана 488. став 2. ЗКП, није обавестио јавног тужиоца и браниоца, јер веће није нашло да би њихово присуство седници било од значаја за доношење одлуке.

На седници већа Врховни касациони суд је размотрио списе предмета са пресудама против којих је захтев за заштиту законитости поднет, па је по оцени навода у захтеву, нашао:

Захтев за заштиту законитости је неоснован.

Бранилац окривљеног наводи да је побијаним пресудама учињена повреда закона из члана 439. тачка 2. ЗКП, јер је суд за дело које је предмет оптужбе погрешно применио одредбу члана 357. став 3. у вези става 1. КЗ. По ставу одбране, извршилац кривичног дела, за које је окривљени оглашен кривим у овом поступку, може бити само службено лице, односно одговорно лице у предузећу, установи или другом субјекту који учини дело из става 1. и 2. члана 357. КЗ, при чему то може бити само у обављању службене дужности, али не и у обављању послова из привредне делатности, односно обављању послова који нису предузети ради извршења поверених јавних овлашћења. С тим у вези, у образложењу захтева се наводи да, поред чињенице да окривљени није службено лице нити лице из става 3. члана 357. КЗ, ни предметна потписана отпремница није службена исправа, а како то нетачно стоји у опису кривичног дела за које је окривљени оглашен кривим, јер отпремница коју је издало привредно друштво у вршењу своје регистроване привредне комерцијалне делатности по закону не представља службену исправу, а како је службена исправа предмет радње извршења кривичног дела фалсификовање службене исправе, недостаје битан елемент бића тог кривичног дела, те је сходно томе и погрешно суд на предмет оптужбе применио члан 357. став 3. у вези става 1. КЗ.

По оцени Врховног касационог суда, неосновано бранилац у поднетом захтеву указује на повреду кривичног закона из члана 439. тачка 2) ЗКП. Околности наведене у предметном захтеву одбрана окривљеног изнела је и у жалби изјављеној против првостепене пресуде, а другостепени суд је нашао да су ти жалбени наводи неосновани и стим у вези у образложењу пресуде на страни два, став пет и страни три став један, дао довољне и јасне разлоге, које Врховни касациони суд прихвата и, у смислу одредбе члана 491. став 2. ЗКП, на те разлоге упућује.

При томе, Врховни касациони суд указује и на чињеницу да кривично дело фалсификовање службене исправе из члана 357. став 3. у вези става 1. КЗ постоји када одговорно лице у предузећу, установи и другом субјекту у службену исправу, књигу и спис унесе неистините податке или не унесе важан податак или својим потписом, односно службеним печатом овери службену исправу, књигу или спис, са неистинитом садржином или које својим потписом односно, службеним печатом омогући прављење службене исправе, књиге или списа са неистинитом садржином. Предмет радње овог кривичног дела је службена исправа, службена књига или спис, а службеним исправама осим јавних сматрају се и оне исправе које у вршењу службене дужности издаје службено или одговорно лице у предузећу, установи или другом субјекту, а којима се потврђују неке правно релевантне чињенице. Сходно изнетом, предметна отпремница има правни карактер службене исправе у смислу члана 357. КЗ, јер ју је сачинио окривљени као одговорно лице-директор у привредном друштву „ББ“, а у коју службену исправу је окривљени унео неистините податке, на начин ближе описан у изреци правноснажне првостепене пресуде, те је као таква била и подобна да служи као доказ чињеница које имају значај за правне односе.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је, на основу одредбе члана 491. ЗКП, одлучио као у изреци ове пресуде.

Записничар-саветник                                                                                 Председник већа-судија

Ирина Ристић,с.р.                                                                                         Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић