Р1 664/2020 3.20.1

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 664/2020
09.12.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Весне Поповић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Јовица Зељковић, адвокат из ..., против тужене ББ из ..., ради накнаде штете, одлучујући о сукобу стварне надлежности између Основног суда у Зрењанину и Вишег суда у Зрењанину, на седници одржаној 09.12.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Уступа се предмет Апелационом суду у Новом Саду, ради одлучивања о сукобу надлежности у овој правној ствари.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је Основном суду у Зрењанину поднео тужбу 07.08.2020. године, против тужене, ради накнаде нематеријалне штете због претрпљених душевних болова због повреде части и угледа услед увреда учињених од стране тужене изнетих на ТВ „...“ у емисији „...“. У поступку претходног испитивања тужбе, Основни суд у Зрењанину се решењем П 1041/20 од 02.09.2020. године, огласио стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари, а по правноснажности решења предмет је уступио Вишем суду у Зрењанину, као стварно и месно надлежном.

Виши суд у Зрењанину није прихватио своју стварну надлежност, а предмет је уз пропратни акт П 66/20 од 17.11.2020. године доставио Врховном касационом суду ради одлучивања о сукобу надлежности.

По пријему предмета у рад, Врховни касациони суд је на основу члана 30. став 2. у вези члана 24. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116/08...87/18) и члана 22. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ број 72/11 и 55/14), оценио да је Апелациони суд у Новом Саду надлежан за одлучивање о сукобу стварне надлежности у овој правној ствари.

Одредбом члана 22. Закона о парничном поступку прописано је да сукоб надлежности између судова исте врсте решава заједнички непосредно виши суд (став 1.), а сукоб надлежности између судова разне врсте решава Врховни касациони суд (став 2.).

У конкретном случају ради се о сукобу надлежности између два суда опште надлежности, дакле судова исте врсте, и то Основног суда у Зрењанину и Вишег суда у Зрењанину. Појам непосредно вишег суда одређен је чланом 15. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ бр.116/08, ... 87/18), којим је, између осталог, одређено да је апелациони суд непосредно виши суд за виши суд и основни суд (став 2).

У складу са одредбом члана 4. став 1. тачка 5. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава („Службени гласник РС“ број 101/13), за подручје Основног суда у Зрењанину надлежан је Виши суд у Зрењанину, а применом члана 6. тачка 4. овог Закона, за подручје Вишег суда у Зрењанину надлежан је Апелациони суд у Новом Саду.

Имајући у виду изнето, односно да је Апелациони суд у Новом Саду заједнички непосредно виши суд за Основни суд у Зрењанину и Виши суд у Зрењанину, то је, применом члана 22. став 1. ЗПП, Апелациони суд у Новом Саду надлежан и за решавање сукоба стварне надлежности између ових судова, па је у складу са тим и одлучено као у изреци.

Председник већа – судија

Јасминка Станојевић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић