Р1 2/2022 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 2/2022
12.01.2022. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Добриле Страјина, председника већа, Гордане Комненић и Драгане Миросављевић, чланова већа, у парници тужиоца Република Србија, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, кога заступа Државно правобранилаштво, Одељење у Суботици, против туженог ’’Agro centar Monza’’ д.о.о. Београд, ради накнаде штете, решавајући сукоб стварне надлежности између Вишег суда у Суботици и Привредног суда у Суботици, у седници већа одржаној дана 12.01.2022. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овој правној ствари стварно је надлежан Виши суд у Суботици.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је поднео тужбу Вишем суду у Суботици, ради накнаде штете због бесправног коришћења од стране туженог пољопривредног земљишта у државној својини.

Виши суд у Суботици се правноснажним решењем П 37/21 од 26.10.2021. године огласио стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и по правноснажности решења, списе доставио Привредном суду у Суботици, као стварно и месно надлежном суду.

Привредни суд у Суботици није прихватио надлежност за поступање у овој правној ствари, већ је списе доставио овом суду ради решавања сукоба стварне надлежности.

Решавајући настали сукоб стварне надлежности, на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, бр.116/08...65/18) и члана 22. став 2. Закона о парничном поступку (''Службени гласник РС'', бр. 72/11...18/20), Врховни касациони суд је оценио да је за поступање у овом предмету стварно надлежан Виши суд у Суботици.

Према одредби члана 25. став 1. тачка 3. Закона о уређењу судова (''Службени гласник РС'', број 116/2008 ...65/2018) привредни суд у првом степену суди у споровима између домаћих и страних привредних друштава, предузећа, задруга и предузетника и њихових асоцијација (привредни субјекти), у споровима који настану између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, као и кад је у наведеним споровима једна од странака физичко лице ако је са странком у односу материјалног супарничарства.

У конкретном случају ради се о парници између привредног субјекта и правног лица, али је за заснивање надлежности привредног суда неопходно да, поред субјективног, буде испуњен и објективни услов који се тиче врсте спора. Како овде није реч о спору проистеклом из обављања привредне делатности, већ о парници ради накнаде штете због бесправног коришћења пољопривредног земљишта, то је за суђење по тужби тужиоца надлежан Виши суд у Београду применом одредбе члана 23. став 1. тачка 7. Закона о уређењу судова.

На основу изложеног, применом члана 22. став 2. Закона о парничном поступку одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Добрила Страјина, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић