Р1 445/2022 3.20.1

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 445/2022
14.09.2022. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранка Станића, председника већа, Taтјанe Матковић Стефановић и Татјанe Миљуш, чланова већа, у правној ствари извршног повериоца Републике Србије, Прекршајни суд у Смедереву, против извршног дужника АА из ..., решавајући сукоб надлежности између Основног суда у Смедереву и Основног суда у Лозници, у седници већа одржаној дана 14. септембра 2022. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету месно је надлежан Основни суд у Смедереву.

О б р а з л о ж е њ е

Након доношења Решења о извршењу Прекршајног суда у Смедереву ИПР 3890/2020 од 29.12.2020. године којим је одређено предложено извршење ради наплате трошкова прекршајног поступка, Основни суд у Смедереву је уз допис од 07.06.2022. године списе предмета доставио Основном суду у Лозници.

Основни суду у Лозници, након провере пребивалишта извршног дужника, није прихватио своју месну надлежност, па је списе предмета уз допис И бр.103/22 од 02.09.2022. године, доставио Врховном касационом суду, ради решавања насталог сукоба месне надлежности. Наведено уз образложење да извршни дужник нема пријављено пребивалиште на подручју ПС Лозница.

Решавајући негативни сукоб надлежности на основу члана 22. Закона о парничном поступку (''Службени гласник РС'' бр. 72/11... 18/20), Врховни касациони суд налази да је за поступање у овом предмету месно надлежан Основни суд у Смедереву.

Одредбом члана 7. Закона о извршењу и обезбеђењу („Службени гласник РС“, број 106/15...9/20) прописано је да је за одлучивање о предлогу за извршење или обезбеђење опште месно надлежан је суд на чијем подручју извршни дужник има пребивалиште или боравиште, односно седиште. Одредбом члана 9. став 2. истог Закона прописано је да ако извршење спроводи суд, искључиво месно надлежан да доноси решења у току спровођења извршења јесте суд који спроводи извршење.

Ценећи цитиране законске одредбе, имајући у виду да у конкретном случају, извршни дужник нема пријављено пребивалиште на територији за коју је месно надлежан Основни суд у Лозници и да не постоји основ за искључиву месну надлежност Основног суда у Лозници, за спровођење извршења надлежан је Основни суд у Смедереву.

Сходно наведеном Врховни касациони суд је, на основу члана 22. Закона о парничном поступку, одлучио као у изреци.

Председник већа – судија

Бранкo Станић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић