Р 177/2022 3.21

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 177/2022
07.09.2023. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Добриле Страјина, председника већа, Гордане Комненић и Драгане Миросављевић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., против тужене Републике Србије, Високи савет судства, Први основни суд у Београду, коју заступа Државно правобранилаштво са седиштем у Београду, ради накнаде нематеријалне штете, одлучујући о захтеву Првог основног суда у Београду за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овој парници, у седници одржаној 07.09.2022. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДРЕЂУЈЕ СЕ Други основни суд у Београду за поступање у предмету Првог основног суда у Београду Прр 277/21.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац АА из ... је 08.06.2021. године поднео тужбу Првом основном суду у Београду, против тужене Републике Србије, ради накнаде нематеријалне штете.

Први основни суд у Београду је уз допис од 07.07.2022. године доставио Врховном касационом суду спис Прр 277/21 са захтевом за делегацију надлежности, а као разлог је наведено да је тужба поднета управо оном суду који је, према наводима тужбе, проузроковао штету тужиоцу услед повреде права на суђење у разумном року. Захтев за делегацију надлежности суд је засновао на одредби члана 62. став 1. Закона о парничном поступку, те члана 6. Европске конвенције за заштиту људских права и слобода.

Одредбом члана 62. став 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, бр. 72/11... 18/20) прописано је да надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће тако лакше да се спроведе поступак или ако за то постоје други оправдани разлози. Према ставу 7. истог члана закона, о захтеву надлежног суда првог степена из става 1. овог члана одлучује веће највишег суда одређене врсте.

По оцени Врховног касационог суда, испуњени су услови за тражену делегацију из члана 62. став 1. ЗПП, будући да је поступајући суд орган Републике Србије, истовремено странка у парници, због чега постоје оправдани разлози да у овом предмету поступа други стварно надлежни суд уместо Првог основног суда у Београду – у овој парници Други основни суд у Београду.

Из изнетих разлога, на основу члана 62. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Добрила Страјина, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић