Р1 269/2023 3.20.1

Република Србија
ВРХОВНИ СУД
Р1 269/2023
18.05.2023. година
Београд

Врховни суд, у већу састављеном од судија: Весне Субић, председника већа, Зорана Хаџића и Мирјане Андријашевић, чланова већа, у парници тужиље АА из ..., против тужене ББ из ..., заступника „Pneutech“ ДОО из ..., ради поништаја анекса и накнаде штете, одлучујући о сукобу месне надлежности између Основног суда у Великој Плани и Основног суда у Врбасу, у седници већа одржаној дана 18.05.2023. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овој правној ствари МЕСНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Основни суд у Великој Плани.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиља је поднела тужбу Основном суду у Великој Плани – Судска јединица у Смедеревској Паланци, против тужене, ради поништаја анекса и накнаде штете, али се тај суд, решењем П1 28/23 од 27.01.2023. године, без приговора тужене, огласио месно ненадлежним за одлучивање у овој правној ствари, а по правноснажности решења предмет је доставио Основном суду у Врбасу, као месно и стварно надлежном.

Основни суд у Врбасу није прихватио месну надлежност и предмет је доставио Врховном суду ради решавања сукоба месне надлежности.

Решавајући настали сукоб месне надлежности, на основу члана 32. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС", број 116/08, ...106/15 и 10/23) и члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, број 72/11...10/23), Врховни суд је утврдио да је за поступање у овом предмету месно надлежан Основни суд у Великој Плани.

Према члану 19. ст. 1. и 3. ЗПП, суд се може огласити месно ненадлежним по службеној дужности само кад постоји искључива месна надлежност неког другог суда, а у осталим случајевима само поводом приговора туженог, најдоцније до његовог упуштања у расправљање о главној ствари, на припремном рочишту или ако оно није одржано на првом рочишту за главну расправу.

У конкретном случају, тужена није истакла приговор месне надлежности Основног суда у Великој Плани (а није јој ни достављена тужбу на одговор), а не ради се ни о спору у ком постоји искључива месна надлежност суда у смислу члана 19. став 1. ЗПП, па Основни суд у Великој Плани није могао без приговора странке, у смислу члана 19. став 3. ЗПП, предмет доставити на надлежност Основном суду у Врбасу.

На основу изнетог, применом члана 22. став 2. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Весна Субић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић