Р1 127/2024 3.20.1

Република Србија
ВРХОВНИ СУД
Р1 127/2024
15.05.2024. година
Београд

Врховни суд, у већу састављеном од судија: Гордане Комненић, председника већа, др Илије Зиндовића и Марије Терзић, чланова већа, у парници тужиље АА из ..., чији је пуномоћник адвокат Матија Милошевић из ..., против туженог ББ из ..., ради дуга, одлучујући о сукобу месне надлежности између Основног суда у Аранђеловцу и Основног суда у Обреновцу, у седници одржаној 15.05.2024. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој парници, МЕСНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Основни суд у Аранђеловцу.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиља је поднела тужбу против туженог Основном суду у Аранђеловцу 22.11.2023. године, ради дуга, конкретно враћања зајма.

Основни суд у Аранђеловцу се решењем П 1090/23 од 24.11.2023. године, ставом првим изреке, огласио месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари, а ставом другим изреке, одредио да се по правноснажности решења списи предмета доставе Основном суду у Обреновцу.

Основни суд у Обреновцу није прихватио надлежност и предмет је уз акт П 29/24 од 29.01.2024. године доставио Врховном суду ради одлучивања о сукобу надлежности, указујући да тужени није изјавио приговор месне ненадлежности Основног суда у Аранђеловцу, а да се не ради о спору за који је прописана искључива месна надлежност неког другог суда.

Решавајући сукоб месне надлежности у смислу члана 22. став 1. Закона о парничном поступку („Сл.гласник РС“, бр. 72/11...18/20), Врховни суд је нашао да је за поступање по тужби тужиље месно надлежан Основни суд у Аранђеловцу.

Одредбом члана 19. став 1. ЗПП, прописано је да ће суд по службеној дужности да се огласи месно ненадлежним ако постоји искључива месна надлежност неког другог суда, најкасније у року од 8 дана од дана пријема одговора на тужбу. Ако се тужба не доставља туженом на одговор, суд ће по службеној дужности да се огласи месно ненадлежним у року од 8 дана од дана пријема тужбе (став 2). Суд може да се по приговору месне ненадлежности туженог огласи ненадлежним у року од 8 дана од дана пријема одговора на тужбу (став 3). Ако се тужба не доставља на одговор, тужени може да истакне приговор месне ненадлежности најкасније на припремном рочишту, односно на првом рочишту за главну расправу, ако се припремно не одржава, а пре упуштања у расправљање, о чему суд мора да одлучи у року од 8 дана од дана изјављивања приговора (став 4).

Из наведених законских одредби следи да се без приговора туженог суд коме је тужба поднета не може огласити месно ненадлежним у поступцима у којима не постоји искључива месна надлежност неког другог суда. У конкретном случају, предмет спора је дуг по основу уговора о зајму те се не ради о спору у коме је прописана искључива месна надлежност неког другог суда. Тужиља се подношењем тужбе Основном суду у Аранђеловцу определила за тај суд као месно надлежан, а тужени није истакао приговор месне ненадлежности, па се Основни суд у Аранђеловцу није могао огласити месно ненадлежним по службеној дужности.

Из наведених разлога, на основу члана 22. став 1. ЗПП, Врховни суд је одлучио као у изреци.

Председник већа - судија

Гордана Комненић с.р.

За тачност отправка

Заменик управитеља писарнице

Миланка Ранковић