Р 329/2023 3.21

Република Србија
ВРХОВНИ СУД
Р 329/2023
18.01.2024. година
Београд

Врховни суд, у већу састављеном од судија: Добриле Страјина, председника већа, Драгане Миросављевић и Надежде Видић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Владимир Драгаш, адвокат из ..., против тужене Републике Србије, Министарство правде, Трећи основни суд у Београду, коју заступа Државно правобранилаштво са седиштем у Београду, ради накнаде штете због повреде права на суђење у разумном року, одлучујући о захтеву Трећег основног суда у Београду за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање, у седници већа одржаној 18.01.2024. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДРЕЂУЈЕ СЕ Други основни суд у Београду за поступање у предмету Трећег основног суда у Београд Прр 196/23.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је Трећем основном суду у Београду 01.12.2023. године поднео тужбу ради накнаде штете због повреде права на суђење у разумном року, у којој је као тужена означена Република Србија, Министарство правде, Трећи основни суд у Београду.

Трећи основни суд у Београду је, уз пропратни акт Прр 196/23 од 12.12.2023. године, предложио да Врховни суд одреди други стварно надлежан суд за поступање по поднетој тужби, наводећи да из реферата тужбе произлази да се подноси због незаконитог и неправилног рада Трећег основног суда у Београду.

Према одредби члана 62. став 1. и 7. ЗПП („Службени гласник РС“ бр. 72/11 и 55/14) највиши суд одређене врсте може на захтев суда да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежани суд са његовог подручја, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако за то постоје други важни разлози. О захтеву надлежног суда првог степена из става првог овог члана одлучује веће највишег суда одређене врсте.

Одлучујући о захтеву Трећег основног суда у Београду за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овој парници, Врховни суд је утврдио да је захтев основан.

Како је у конкретном случају утврђено да је тужиоцу у поступку који се водио пред Трећим основним судом у Београду повређено право на суђење у разумном року, та чињеница по оцени Врховног суда, а ради остваривања права странке на правично суђење сходно члану 32.Устава Републике Србије, представља оправдан разлог за делегацију надлежности у смислу члана 62. Став 1. ЗПП, тако да поступа други стварно надлежан суд, уместо Трећег основног суда у Београду- Други основни суд у Београду.

Из изнетих разлога, на основу члана 62.ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа-судија

Добрила Страјина, с.р.

За тачност отправка

Заменик управитеља писарнице

Миланка Ранковић