Др Дијана Јанковић

Др Дијана Јанковић

Др Дијана Јанковић, рођена је 14.12.1968. године и дипломирала на Правном факулету у Нишу 21.04.1993. године. Започела је са радом као адвокатски приправник, а након тога и као судски приправник. Након положеног правосудног испита радила је као стручни сарадник ванрасправног већа и одељења за извршење кривичних санкција до избора за судију.  

За судију Општинског суда у Нишу изабрана је 01.12.1999. године, од када поступа као судија на кривичној материји. У Општинском суду у Нишу је, поред редовног обављања судијске функције, била председник кривичног одељења, председник кривичног ванрасправног већа и председник одељења судске праксе. Такође је била и члан редакцијског одбора у „Билтену судске праксе“ који је уређивао Окружни суд у Нишу и аутор радова и сентенци из области кривичног права, објављених у Билтенима судске праксе. Децембра месеца 2009. године изабрана је за судију Вишег суда у Нишу. У Вишем суду у Нишу је била распоређена у кривично одељење где је поступала као првостепени судија и председник већа у кривичној материји. У Вишем суду у Нишу је била председник кривичног одељења, председник одељења судске праксе и редован члан ванрасправног кривичног већа. За судију Апелационог суда у Нишу изабрана је 23.10.2013. године где је распоређена у Кривично одељење и почев од новембра месеца 2013. године, je поступала као кривични судија Апелационог суда у Нишу, Такође је поступала као председник већа у Кривичном одељењу Апелационог суда у Нишу, као судија у предметима за суђење у разумном року и председник кривичног одељења Апелационог суда у Нишу.

На листи је националних ментора и предавача Савета Европе као представник Републике Србије, ментор, предавач и тренер на Правосудној академији. Као национални ментор Савета Европе за Републику Србију и сертификовани предавач програма  HELP  - Human Rights Education for Legal Professionals (Обука правних стручњака о људским правима), учествовала је у обуци судија и јавних тужиоца. У току 2017. године је водила обуку за 30 судија и јавних тужиоца Пројекта HELP на тему „Ванзаводске санкције и алтернативне мере притвору као један од одговора на пренасељеност затвора”, који је успешно завршило 20 судија и јавних тужилаца. Обука је трајала 6 недеља у периоду од 03. јула до 25. августа 2017. године. У току 2018. године је водила још једну обуку судија у оквиру HELP пројекта под називом „Образложење кривичних пресуда“, у трајању од седам недеља, сертификате програма HELP и Савета Европе добило je 20 кривичних судија Виших и Основних судова из надлежности Апелационог суда у Нишу и Апелационог суда у Новом Саду и 6 полазника Правосудне акдемије.

Као медијатор учествовала је у алтернативном решавању спорова и предметима медијације, као медијатор у Општинском суду у Нишу до 2009. године и почев од 11.05.2018. године као медијатор Министарства правде Републике Србије. Учесник је бројних семинара из области правосуђа у земљи и иностранству, била је учесник јавних расправа радног текста Законика о кривичном поступку, Закона о изменама и допунама Законика о кривичном поступку, аутор је више радова објављених научним часописима и у правосудним билтенима.

Проширивала је и своја стручна знања и учествовала у програмима стручног усавршавања судија. О наведeном поседује сертификате о додатним стеченим знањима и вештинама. Поред редовног вршења судијске функције је новембра месеца 2009. године на Правном факултету за привреду и правосуђе у Новом Саду, Универзитета у Новом Саду, одбранила магистарски рад на тему: „Индивидуализација казне у кривичном праву” и стекла звање магистра правних наука. Затим је дана 11.03.2014. године, такође на Правном факултету за привреду и правосуђе у Новом Саду, Универзитета у Новом Саду, одбранила докторску дисертацију, под називом „Поврат у кривичном праву“ и на тај начин стекла научни степен доктора правних наука.

Била је номинована од стране Амбасаде Сједињених Америчких Држава и као судија Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама учествовала у пројекту International Visitor Leadership Program "Protection of intellectual property rights („Заштита права интелектуалне својине), у периоду од 13. августа до 03. септембра 2011. године. У Холандији, у Хагу, у току 2017. године и 2018. године је била учесник програма обуке за судије из десет европских земаља, пројекта Matra Rule of Law Training Programme, и то програма  „THE ADMINISTRATION OF JUSTICE“ ( „Спровођење праде“), у периоду од 07. јуна до 16. јуна 2017. године и програма Detention and Alternative Sanctions („Притвор и алтернативне санкције“) у периоду од 04.10.2018. године до 11.10.2018. године.

У току 2017. године завршила је обуку за предаваче у оквиру пројекта Правосудне акдемије “Подршка Европске уније Правосудној академији” и добила Уверење - о похађаној обуци за предаваче на тему “Правосудне вештине”. Такође је 2018. године у организацији Правосудне акдемије завршила други део обуке за предаваче и тренере у оквиру пројекта Подршка Европске уније Правосудној академији и пројекта Право европске уније – 2, под називом „Сарадња у кривичним стварима у Европи“ - обука тренера, у периоду од  9. до 10. маја 2018. године.  У току 2019. године, Европска мрежа за правосудну обуку (EJTN -European Judicial Training Network), је, након аплицирања преко Правосудне академије у Београду, изабрала за учесника и представника из Републике Србије, у оквиру пројекта “Legal language training in cooperation in criminal mattersm“ ( „Лингвистичка обука у кривичној материји“), у коме је учествовала у Француској, у Бордоу, од 13. до 17. маја 2019. године. Октобра месеца 2021. године завршила обуку за предавача Павосудне академије у Програму обуке предавача у области спречавања непримерених утицаја на правосуђе, у организацији Павосудне академије. Фебруара месеца 2023. године, учествовла у напредној и практичној обуци у којој је кроз рад у ударној групи анализирана студија случаја у оквиру симулације истраге из области борбе против прања новца. Обуку је организовала, Америчка амбасада у Београду, Канцеларија за међународну помоћ, развој и обуку у правосуђу (OPDAT) у сарадњи са мисијом ОЕБС-а у Србији и Правосудном академијом.

Аутор је научних и стручних чланака и реферата, објављених судским билтенима и правним часописима. Учествовала је на домаћим и међународним стручним скуповима из различитих области кривичног права, а посебно из области заштите људских права, заштите малолетних лица у току кривичног поступка, медијације, поступању са жртавама насиља, питањима коруптивних кривичних дела, заштите права интелектуалне својине, борбе против високотехнолошког криминала. Такође је на јавним трибинама, стручним саветовањима и конференцијама била излагач о бројним питањима из различитих кривичноправних области.

На функцији судије Врховног суда је од 18. јула 2024. године.

Судија је у кривичној материји.