Р 175/2024 3.21

Република Србија
ВРХОВНИ СУД
Р 175/2024
22.08.2024. година
Београд

Врховни суд, у већу састављеном од судија Драгане Маринковић, председника већа, Зорице Булајић и Ирене Вуковић, чланова већа, у парничном поступку тужиље АА из ..., ..., чији је пуномоћник Славиша Станимировић, адвокат из ..., против тужене Републике Србије, Високи савет судства, Први основни суд у Београду, коју заступа Државно правобранилаштво из Београда, ради дуга, одлучујући о захтеву за одређивање другог стварно надлежног суда, у седници одржаној 22.08.2024. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДРЕЂУЈЕ СЕ Други основни суд у Београду за поступање у предмету Првог основног суда у Београду П 6473/24.

О б р а з л о ж е њ е

Први основни суд у Београду се дописом од 10.07.2024. године обратио Врховном суду захтевом за делегацију надлежности у парничном поступку П 6473/24. Захтев је засновао на тврдњи да је предмет парничног поступка захтев за исплату трошкова вештачења које је тужиља обавила у предметима Првог основног суда у Београду П 6110/19 и П 611370/17 а који јој нису плаћени.

Одлучујући о захтеву за одређивање другог стварно надлежног суда на основу одредбе члана 62. став 7. у вези става 1. ЗПП, Врховни суд суд је оценио да је захтев основан.

Чланом 62. став 1. ЗПП прописано је да надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће тако лакше да се спроведе поступак или ако за то постоје други оправдани разлози, док је ставом 7. истог члана прописано да о захтеву надлежног суда првог степена из става 1. овог члана одлучује веће највишег суда одређене врсте.

Имајући у виду да је тужба ради наплате трошкова вештачења поднета суду пред којим су се водиле парнице у којима је тужиља обавила вештачење то су по, оцени Врховног суда испуњени услови за тражену делегацију из члана 62. став 1. ЗПП будући да је поступајући суд орган Републике Србије који је странка у парници (тужена) због чега постоје оправдани разлози да у овом предмету поступа други стварно надлежни суд, у конкретном Други основни суд у Београду.

Из наведених разлога на основу члана 62. ЗПП, у вези члана 92. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, бр. 10/23) одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Драгана Маринковић,с.р.

За тачност отправка

Заменик управитеља писарнице

Миланка Ранковић