Кд 175/2018 одбацивање; неовлашћено лице

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 175/2018
25.10.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Радослава Петровића и Мирољуба Томића, чланова већа, са саветником Марином Пандуровић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА и др, због кривичног дела учествовање у тучи из члана 123. став 1. Кривичног законика, одлучујући о предлогу браниоца окривљеног АА, адвоката Миће Петровића, браниоца окривљеног ББ, адвоката Горице Васић и браниоца окривљеног ВВ, адвоката Предрага Поповића од 10.10.2018. године, за преношење месне надлежности, на седници већа одржаној дана 25.10.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен предлог браниоца окривљеног АА, адвоката Миће Петровића, браниоца окривљеног ББ, адвоката Горице Васић и браниоца окривљеног ВВ, адвоката Предрага Поповића од 10.10.2018. године, за преношење месне надлежности са Основног суда у Деспотовцу, Судске јединице у Свилајнцу на други стварно надлежан суд са подручја Вишег суда у Јагодини, у кривичном предмету 1К 277/14, против окривљених АА, ББ и ВВ, због кривичног дела учествовање у тучи из члана 123. став 1. КЗ, а по оптужном предллогу Основног јавног тужиоца у Деспотовцу Кт 524/14 од 04.12.2014. године.

О б р а з л о ж е њ е

Основни јавни тужилац у Деспотовцу је поднео Основном суду у Деспотовцу, Судској јединици у Свилајнцу, оптужни предлог Кт 524/14 од 04.12.2014. године, против окривљених АА, ББ и ВВ, стављајући им на терет извршење кривичног дела учествовање у тучи из члана 123. став 1. КЗ.

Бранилац окривљеног АА, адвокат Мића Петровић, бранилац окривљеног ББ, адвокат Горица Васић и бранилац окривљеног ВВ, адвокат Предраг Поповић су дана 10.10.2018. године, Основном суду у Деспотовцу, Судској јединици у Свилајнцу, поднели предлог за преношење месне надлежности са Основног суда у Деспотовцу, Судске јединице у Свилајнцу, на други стварно надлежан суд са подручја Вишег суда у Јагодини, у кривичном предмету 1К 277/14, против наведених окривљених.

Врховни касациони суд је размотрио списе предмета са предлогом бранилаца окривљених, па је нашао:

Одредбом члана 33. Законика о кривичном поступку је прописано да на предлог судије за претходни поступак, судије појединца или председника већа, Врховни касациони суд може за вођење кривичног поступка одредити други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако постоје други важни разлози.

Из напред наведене законске одредбе произлази да није предвиђена могућност да такав предлог ставе браниоци окривљених, због чега је на основу члана 33. Законика о кривичном поступку и члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, Врховни касациони суд наведени предлог одбацио као недозвољен и одлучио као у изреци решења.

Записничар - саветник                                                                                                                         Председник већа - судија

Марина Пандуровић,с.р.                                                                                                                      Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић