Кд 3/2017 пребивалиште окривљеног

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 3/2017
19.01.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића и Биљане Синановић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Зорицом Стојковић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА и др, због кривичног дела недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи из члана 350. став 3. у вези става 2. у вези члана 33. Кривичног законика, одлучујући о предлогу председника већа - судије Основног суда у Нишу 10Кв бр. 20/17 од 09.01.2017. године, за преношење месне надлежности, у седници већа одржаној дана 19.01.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДРЕЂУЈЕ СЕ Основни суд у Трстенику као стварно и месно надлежан суд за поступање у кривичном предмету против окривљених АА, ББ и ВВ, због кривичног дела недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи из члана 350. став 3. у вези става 2. у вези члана 33. Кривичног законика, а по оптужници Основног јавног тужилаштва у Нишу 7Кт бр. 991/14 од 15.04.2014. године.

О б р а з л о ж е њ е

Основни јавни тужилац у Нишу поднео је Основном суду у Нишу оптужницу 7Кт бр. 991/14 од 15.04.2014. године, против окривљених АА, ББ и ВВ, због кривичног дела недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи из члана 350. став 3. у вези става 2. у вези члана 33. Кривичног законика.

Председник већа - судија Основног суда у Нишу, поднео је образложени предлог Врховном касационом суду 10Кв бр. 20/17 од 09.01.2017. године, да се као стварно и месно надлежан суд за вођење овог кривичног поступка, одреди Основни суд у Трстенику, уз образложење да сви окривљени живе ван територијалне надлежности Основног суда у Нишу односно на територији Града Краљева и Трстеника, а уз чињеницу да у оптужном предлогу осим саслушања окривљених није предложено извођење ни једног доказа који би био везан за територију Основног суда у Нишу, већ саслушање окривљених и читање писаних доказа који се налазе у списима предмета, то сматра да ће се кривични поступак у овој кривично-правној ствари очигледно лакше, брже и економичније спровести пред Основним судом у Трстенику него пред Основним судом у Нишу.

Врховни касациони суд је у седници већа размотрио списе предмета, са предлогом судије Основног суда у Нишу, па је нашао:

Предлог је основан.

Одредбом члана 33. ЗКП, прописано је, да, на предлог судије за претходни поступак, судије појединца или председника већа, Врховни касациони суд може за вођење кривичног поступка одредити други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако постоје други важни разлози.

У конкретном случају из списа предмета произилази да окривљени АА има пребивалиште у селу ..., Општина ..., а окривљени ВВ у ... у улици ..., док окривљени ББ има пребивалиште у селу ..., Општина ..., па уз чињеницу да у оптужном предлогу осим саслушања окривљених није предложено извођења других доказа везаних за територијалну надлежност Основног суда у Нишу, већ читање писаних доказа који се налазе у списима предмета, то наведене околности и по налажењу Врховног касационог суда, указују да ће се поступак у овој кривичној стври, лакше и економичније спровести пред Основним судом у Трстенику, него пред Основним судом у Нишу.

Стога је Врховни касациони суд, из изнетих разлога, а на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, члана 3. тачка 61. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава („Службени гласник РС“, број 101/13) и члана 33. Законика о кривичном поступку, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар-саветник,                                                                                                                  Председник већа-судија,

Зорица Стојковић,с.р.                                                                                                                   Невенка Важић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић