Кд 94/2016

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 94/2016
12.05.2016. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јанка Лазаревића, председника већа, Бате Цветковића и Драгана Аћимовића, чланова већа, са саветником Иваном Тркуљом Веселиновић, као записничарем, у кривичном предмету окривљене Д.М., због кривичног дела недозвољен промет акцизних производа из члана 176. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, одлучујући о предлогу судије појединца Основног суда у Новом Пазару К 391/15 од 20.04.2016. године, за преношење месне надлежности, у седници већа одржаној 12.05.2016. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За вођење кривичног поступка против окривљене Д.М., због кривичног дела недозвољен промет акцизних производа из члана 176. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, по оптужном предлогу Основног јавног тужиоца у Новом Пазару Кт 545/15 - Кто 364/15 од 18.05.2015. године, ОДРЕЂУЈЕ СЕ Основни суд у Младеновцу.

О б р а з л о ж е њ е

Основни јавни тужилац у Новом Пазару је поднео Основном суду у Новом Пазару оптужни предлог Кт 545/15 – Кто 364/15 од 18.05.2015. године против окривљене Д.М., због кривичног дела недозвољен промет акцизних производа из члана 176. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Судија појединац Основног суда у Новом Пазару је поднео Врховном касационом суду образложени предлог К 391/15 од 20.04.2016. године, да се за вођење овог кривичног поступка, као месно надлежан одреди Основни суд у Младеновцу.

Врховни касациони суд је одржао седницу већа у којој је размотрио списе предмета и предлог судије појединца Основног суда у Новом Пазару за преношење месне надлежности, па је нашао да је предлог основан.

Одредбом члана 33. Законика о кривичном поступку је прописано да на предлог судије за претходни поступак, судије појединца или председника већа, Врховни касациони суд може за вођење кривичног поступка одредити други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако постоје други важни разлози.

У предлогу за преношење месне надлежности судије појединца Основног суда у Новом Пазару, наведене су околности, које произилазе и из списа предмета, да је пребивалиште окривљене Д.М. и њеног браниоца адвоката Д.С. на територији градске општине Младеновац, да је оптужним предлогом предложено само извођење, односно увид у писмене доказе, те да није предложен ниједан доказ чије би извођење било везано за подручје Основног суда у Новом Пазару. Све наведене околности по оцени Врховног касационог суда представљају разлоге целисходности који у смислу одредбе члана 33. ЗКП, указују да ће се овај кривични поступак очигледно лакше спровести пред Основним судом у Младеновцу.

Из изнетих разлога, на основу члана 33. Законика о кривичном поступку, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци овог решења.

Записничар-саветник                                                                                         Председник већа-судија

Ивана Тркуља Веселиновић,с.р.                                                                   Јанко Лазаревић,с.р.