Кзз ОК 17/2015

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз ОК 17/2015
12.08.2015. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јанка Лазаревића, председника већа, Бате Цветковића, Горана Чавлине, Драгана Аћимовића и Радослава Петровића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Наташом Бањац, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног Милоша Делибашића, због кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела из члана 346. став 5. у вези са ставом 2. Кривичног законика и др., одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног Милоша Делибашића, адвоката В.З. из Б., поднетом против решења судије за претходни поступак Вишег суда у Београду, Посебног одељења КППр-По1 бр.75/15 од 02.06.2015. године, у седници већа одржаној дана 12.08.2015. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Милоша Делибашића, адвоката В.З., поднет против решења судије за претходни поступак Вишег суда у Београду, Посебног одељења КППр-По1 бр.75/15 од 02.06.2015. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем судије за претходни поступак Вишег суда у Београду, Посебног одељења, КППр-По1 бр.75/15 од 02.06.2015. године, одбијен је као неоснован предлог окривљеног Милоша Делибашића од 02.06.2015. године да му се достави одобрење-мишљење о испуњености претпоставки из члана 7. став 1. тачка 4. и 5. Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима.

Против наведеног правноснажног решења бранилац окривљеног Милоша Делибашића, адвокат В.З., поднео је захтев за заштиту законитости, због повреде закона из члана 439. тачка 2) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји овај захтев и укине решење судије за претходни поступак Вишег суда у Београду, Посебног одељења, КППр-По1 бр.75/15 од 02.06.2015. године, те наложи да се окривљеном Милошу Делибашићу достави тражени документ.

Врховни касациони суд је доставио примерак захтева за заштиту законитости Републичком јавном тужиоцу, сходно одредби члана 488. став 1. Законика о кривичном поступку (ЗКП) и у седници већа, коју је одржао без обавештавања Републичког јавног тужиоца и браниоца окривљеног сматрајући да њихово присуство није од значаја за доношење одлуке (члан 488. став 2. ЗКП), размотрио списе предмета, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Милоша Делибашића, адвоката В.З., је недозвољен.

Одредбом члана 485. став 4. ЗКП прописано је да због повреда тог законика (члан 74, члан 438. став 1. тачка 1) и 4) и тачка 7) до 10) и став 2. тачка 1), члан 439. тачка 1) до 3) и члан 441. став 3. и 4.) учињених у првостепеном и поступку пред апелационим судом, окривљени може поднети захтев за заштиту законитости у року од 30 дана од дана када му је достављена правноснажна одлука, под условом да је против те одлуке користио редовни правни лек. Наведена одредба важи истоветно и за браниоца окривљеног, с обзиром на ограничење његових права правима која у поступку има окривљени (члана 71. тачка 5) ЗКП).

Из цитираног законског прописа произилази да је један од услова под којим је дозвољено окривљеном, односно његовом браниоцу, да поднесе захтев за заштиту законитости против правноснажне одлуке због повреде закона, претходно коришћење редовног правног лека (жалбе) против одлуке против које се подноси захтев за заштиту законитости.

У конкретном случају тај услов није испуњен, јер против решења судије за претходни поступак Вишег суда у Београду, Посебног одељења, КППр-По1 бр.75/15 од 02.06.2015. године окривљени није користио редовни правни лек.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци овог решења, тако што је захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Милоша Делибашића, адвоката В.З., на основу члана 487. став 1. тачка 2) ЗКП у вези са чланом 485. став 4. ЗКП, одбацио као недозвољен.

Записничар-саветник                                                                                      Председник већа-судија

Наташа Бањац,с.р.                                                                                            Јанко Лазаревић,с.р.