Кзз 1012/2018 одбачај; нема прописан садржај

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 1012/2018
24.09.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Радослава Петровића, Мирољуба Томића, Маје Ковачевић- Томић и Веска Крстајића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Наташом Бањац, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела тешко дело против безбедности јавног саобраћаја из члана 297. став 4. у вези са чланом 289. став 3. у вези са ставом 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, адвоката Радослава Радојичића из ..., поднетом против правноснажних пресуда Основног суда у Лебану 1К.бр.165/15 од 29.01.2018. године и Апелационог суда у Нишу Кж1 бр. 333/18 од 23.05.2018. године, у седници већа одржаној дана 24.09.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, адвоката Радослава Радојичића, поднет против правноснажних пресуда Основног суда у Лебану 1К.бр.165/15 од 29.01.2018. године и Апелационог суда у Нишу Кж1 бр. 333/18 од 23.05.2018. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Лебану 1К.бр.165/15 од 29.01.2018. године, окривљени АА оглашен је кривим за кривично дело тешко дело против безбедности јавног саобраћаја из члана 297. став 4. у вези са чланом 289. став 3. у вези са ставом 1. Кривичног законика (КЗ) и осуђен на казну затвора у трајању од 8-осам месеци која ће се извршити тако што ће је окривљени издржавати у просторијама у којима станује у ..., Општина ..., без примене мере електронског надзора, с тим што не сме напуштати просторије у којима станује, осим у случајевима прописаним законом који уређује извршење кривичних санкција, а уколико окривљени једном у трајању преко 6 часова или два пута у трајању до 6 часова самовољно напусти просторије у којима станује суд ће одредити да остатак казне затвора издржи у Заводу за извршење казне затвора. Истом пресудом, према окривљеном је изречена мера безбедности забране управљања моторним возилом „Б“ категорије у трајању од 1 године, која мера се неће урачунати у изречену казну затвора при чему је окривљени обавезан и на плаћање трошкова кривичног поступка, и то Основном јавном тужилаштву у Лебану износа од 52.341,00 динара и суду у износу од 55.776,16 динара, као и паушала у износу од 5.000,00 динара, све у року од 30 дана од дана пријема правноснажне пресуде под претњом принудног извршења.

Апелациони суд у Нишу, пресудом Кж1 бр. 333/18 од 23.05.2018. године, усвајањем жалбе Основног јавног тужиоца у Лебану, преиначио је пресуду Основног суда у Лебану 1К.бр.165/15 од 29.01.2018. године у делу одлуке о казни тако што је окривљеног АА, за кривично дело тешко дело против безбедности јавног саобраћаја из члана 297. став 4. у вези са чланом 289. став 3. у вези са ставом 1. КЗ за које је првостепеном пресудом оглашен кривим, осудио на казну затвора у трајању од 1-једне године, коју ће издржати у заводу за извршење кривичних санкција, док је првостепена пресуда у преосталом делу остала непреиначена.

Бранилац окр. АА, адв. Радослав Радојичић, поднео је захтев за заштиту законитости против правноснажне пресуде Апелационог суда у Нишу Кж1 бр. 333/18 од 23.05.2018. године, због битне повреде одредаба кривичног поступка из члана 438.с тав 2. тачка 1) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји захтев за заштиту законитости као основан, укине побијану другостепену пресуду и предмет врати првостепеном суду на поновно одлучивање, а из навода и предлога захтева произилази да је исти поднет и против наведене првостепене пресуде.

Врховни касациони суд је у седници већа, одржаној у смислу одредаба чл. 486. став 1. и 487. став 1. Законика о кривичном поступку (ЗКП), размотрио списе предмета са захтевом за заштиту законитости браниоца окривљеног, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА нема законом прописан садржај.

Одредбом члана 484. ЗКП прописано је да се у захтеву за заштиту законитости мора навести разлог за подношење (члан 485. став 1.), што у случају подношења захтева за заштиту законитости због повреде закона (члан 485. став 1. тачка 1) ЗКП) подразумева опредељење одређене повреде закона због које окривљени, преко браниоца може поднети овај ванредни правни лек (члан 485. став 4. ЗКП) и образложење у чему се конкретно састоји повреда закона истакнута у захтеву.

Бранилац окривљеног АА као разлог подношења захтева за заштиту законитости истиче битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 438. став 2. тачка 1) ЗКП. Ова повреда закона, према цитираној законској одредби, постоји ако се пресуда заснива на доказу на коме се по одредбама ЗКП не може заснивати.

Међутим, у образложењу захтева, бранилац окривљеног не описује у чему се конкретно састоји истакнута повреда закона, односно уопште не наводи ни један доказ нити разлоге због којих сматра да се на одређеном доказу побијана правноснажна пресуда није могла засновати, већ указује да се санкцијом која је изречена окривљеном првостепеном пресудом може остварити општа сврха изрицања кривичних санкција, из члана 4. став 2. КЗ и да је првостепена пресуда у том делу донета на основу правилно и потпуно утврђеног чињеничног стања, с тим да скреће пажњу на налаз и мишљење вештака саобраћајне струке који сматра „правно неутемељеним“ јер вештак није дао одговор на примедбе окривљеног на писани налаз вештака.

Следствено реченом, захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА нема законом прописан садржај у смислу одредбе члана 484. ЗКП.

Врховни касациони суд, према изричитој одредби члана 489. став 1. ЗКП, испитује правноснажну одлуку или поступак који је претходио њеном доношењу у оквиру разлога (члан 485. став 1. ЗКП), дела и правца побијања који су истакнути у захтеву и није овлашћен да по службеној дужности оцењује коју конкретно повреду закона или други разлог је бранилац имао у виду приликом подношења захтева.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је, на основу члана 487. став 1. тачка 3) у вези са чланом 484. ЗКП, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар-саветник                                                                                                                                   Председник већа-судија

Наташа Бањац,с.р.                                                                                                                                          Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић