Кзз 1344/2019 недозвољен доказ

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 1344/2019
19.12.2019. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Мирољуба Томића, Јасмине Васовић, Радослава Петровића и Соње Павловић, чланова већа, са саветником Олгицом Козлов, записничарем, у кривичном предмету окривљене Кристине Адамов, због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљене, адвоката Тихомира Димковића, поднетом против правноснажних пресуда Вишег суда у Новом Саду К 14/18 од 14.02.2019. године и Апелационог суда у Новом Саду Кж1 715/19 од 17.09.2019. године, у седници већа одржаној 19.12.2019. године, једногласно је, донео:

П Р Е С У Д У

ОДБИЈА СЕ, као неоснован, захтев за заштиту законитости браниоца окривљене Кристине Адамов, поднет против правноснажних пресуда Вишег суда у Новом Саду К 14/18 од 14.02.2019. године и Апелационог суда у Новом Саду Кж1 715/19 од 17.09.2019. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Вишег суда у Новом Саду К 14/18 од 14.02.2019. године, између осталих, окривљена Кристина Адамов оглашена је кривом због извршеног кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. Кривичног законика и осуђена на казну затвора у трајању од три године, изречена јој је мера безбедности одузимања предмета, те је обавезана да Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду и суду накнади трошкове кривичног поступка, као и судски паушал.

Пресудом Апелационог суда у Новом Саду Кж1 715/19 од 17.09.2019. године одбијена је, као неоснована, жалба бранилаца окривљене Кристине Адамов и окривљеног АА и потврђена пресуда Вишег суда у Новом Саду К 14/18 од 14.02.2019. године.

Против наведених правноснажних пресуда бранилац окривљене Кристине Адамов, адвокат Тихомир Димковић, на основу члана 483. став 1. ЗКП, поднео је захтев за заштиту законитости, због битне повреде одредаба кривичног поступка из члана 438. став 2. тачка 1) ЗКП, уз предлог Врховном касационом суду да побијане пресуде укине и предмет врати првостепеном суду на поновно одлучивање.

Врховни касациони суд је, у смислу члана 488. став 1. ЗКП, доставио примерак захтева за заштиту законитости Републичком јавном тужиоцу сходно одредби члана 488. став 1. ЗКП, након чега је одржао седницу већа, у смислу члана 490. ЗКП, о којој није обавестио Републичког јавног тужиоца и браниоца окривљене, налазећи да њихово присуство седници већа није неопходно и да није од значаја за доношење одлуке, на којој седници је размотрио списе предмета са пресудама против којих је захтев поднет, те је по оцени навода и предлога у захтеву, нашао:

Захтев за заштиту законитости није основан.

Поднетим захтевом браниоца окривљене се указује на битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 438. став 2. тачка 1) ЗКП, уз образложење да се побијане пресуде заснивају на доказима на којима се по ЗКП не могу заснивати, на „Извештају о прикупљању података из мобилних телефона и СИМ картица МУП, ДП, Управе криминалистичке полиције, Службе за специјалне истражне методе, Одељење за електронски надзор број 03/2/9 СТР ПОВ 130/16“, односно на доказу на коме се пресуда не може заснивати јер је у конкретном случају предузета радња вештачења мобилних телефона и СИМ картица окривљене Кристине Адамов без писане наредбе Вишег суда у Новом Саду, чиме је по ставу одбране повређен закон на штету окривљене с`обзиром на то да је чланом 84. став 1. ЗКП прописано да докази који су прибављени противно члану 16. став 1. ЗКП не могу бити коришћени у кривичном поступку.

Врховни касациони суд изнете наводе оцењује као неосноване.

Одредбом члана 152. став 3. ЗКП је прописано да се претресање уређаја за аутоматску обраду података и опреме на којој се чувају или се могу чувати електорнски записи предузима на основу наредбе суда и, по потреби, уз помоћ стручних лица.

Наиме, у списима предмета постоји наредба судије за претходни поступак Вишег суда у Новом Саду КППр 36/16 од 10.02.2016. године којом је на основу члана 152. став 3. ЗКП, одређено претресање уређаја за аутоматску обраду података и опреме на којима се чувају електронски записи, између осталог, мобилног телефона марке „Самсунг“ imei број 359076057229541 са СИМ картицом ВИП оператера, одузет од окривљене, тада осумњичене, Кристине Адамов, на који начин је у складу са цитираном одредбом ЗКП прибављен доказ, на чију се незаконитост указује „Извештај о прикупљању података из мобилних телефона и СИМ картица МУП, ДП, Управе криминалистичке полиције, Службе за специјалне истражне методе, Одељење за електронски надзор број 03/2/9 СТР ПОВ 130/16“. Исти доказ је на главном претресу одржаном пред Вишим судом у Новом Саду 12.02.2019. године прочитан, без примедби окривљене Кристине Адамов и њеног браниоца адвоката Тихомира Димковића.

Дакле, Врховни касациони суд имајући у виду напред изнето налази да се побијане правноснажне пресуде заснивају на доказима прибављеним од овлашћених државних органа при том како по начину тако и по садржини у свему сагласно са Закоником о кривичном поступку из ког разлога су супротни наводи у захтеву браниоца окривљене, адвоката Тихомира Димковића, да су побијане правноснажне пресуде донете уз битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 438. став 2. тачка 1) ЗКП, оцењени као неосновани.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредаба члана 30. став 1. Закона о уређењу судова и применом члана 491. став 1. ЗКП, одлучио као у изреци ове пресуде.

Записничар-саветник,

Олгица Козлов, с.р.

                                                                                                                                                                                       Председник већа-судија,

                                                                                                                                                                                          Бата Цветковић, с,р,

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић