Кзз 197/10 - битне повреде одредаба кривичног поступка, забрана преиначења на горе

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 197/10
28.12.2010. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Невенке Важић, Анђелке Станковић, Веска Крстајића и Љубице Кнежевић-Томашев, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Мирјаном Пузовић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног Б.С., због кривичног дела неуплаћивање пореза по одбитку из члана 173. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, одлучујући о захтеву за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Србије Ктз бр.628/10 од 17.12.2010. године, подигнутом против правноснажне пресуде Општинског суда у Пироту К бр. .../08 од 02.10.2009. године, у седници већа одржаној у одсуству уредно обавештеног Републичког јавног тужиоца Србије, дана 28. децембра 2010. године, донео је

П Р Е С У Д У

УВАЖАВА СЕ као основан захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Србије Ктз.628/10 од 17.12.2010. године, па се ПРЕИНАЧУЈЕ правноснажна пресуда Општинског суда у Пироту К бр. .../08 од 02.10.2009. године, тако што Врховни касациони суд окривљеном Б.С. за кривично дело неуплаћивање пореза по одбитку из члана 173. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, за које је правноснажном пресудом оглашен кривим, задржава као правилно изречену условну осуду којом је утврђена казна затвора у трајању од шест месеци и одређено да се иста неће извршити уколико окривљени у року од две године по правноснажности пресуде не учини ново кривично дело и изречену меру безбедности – забране вршења самосталне делатности, позива, делатности или дужности у року од једне године, а окривљеном ИЗРИЧЕ новчану казну у износу од 50.000,00 динара коју је окривљени обавезан да плати у року од 60 дана од правноснажности пресуде, те ако не плати новчану казну у одређеном року, иста ће бити замењена казном затвора тако што ће се сваких започетих 1.000,00 динара новчане казне рачунати као један дан затвора.

О б р а з л о ж е њ е

                        Општински суд у Пироту пресудом К.бр. .../08 од 02.10.2009. године огласио је кривим окривљеног Б.С. за кривично дело неуплаћивање пореза по одбитку из члана 173. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, за које кривично дело му је изрекао условну осуду тако што је утврдио казну затвора у трајању од шест месеци и одредио да се ова казна неће извршити уколико окривљени у року од две године по правноснажности пресуде не учини ново кривично дело.

                        Истом пресудом окривљеном је изречена и новчана казна у износу од 100.000,00 динара, уз обавезивање да је окривљени плати у року од 90 дана по правноснажности пресуде, а уколико новчана казна не буде плаћена у одређеном року, иста ће бити замењена казном затвора тако што ће за сваких започетих 1.000,00 динара новчане казне бити одређен један дан затвора.

                        Према окривљеном је изречена мера безбедности на основу члана 173. став 4. ЗОПП и ПА забране вршења саомосталне делатности, позива делатности или дужности у року од једне године.

                        Окривљени је обавезан да на име трошкова поступка плати износ од 6.000,00 динара, а на име паушала износ од 2.000,00 динара.

                        Републички јавни тужилац Србије, подигао је захтев за заштиту законитости Ктз.бр.628/10 од 17.12.2010. године, против пресуде Општинског суда у Пироту К.бр. .../08 од 02.10.2009. године, због повреде одредаба кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 9. у вези члана 382. ЗКП, с предлогом да Врховни касациони суд уважи захтев и донесе пресуду којом ће преиначити пресуду Општинског суда у Пироту К бр. .../08 од 02.10.2009. године и окривљеном изрећи новчану казну у складу са одредбом члана 382. ЗКП.

Врховни касациони суд је поступио у смислу одредбе члана 422. став 3. Законика о кривичном поступку (ЗКП) и у седници већа, одржаној у одсуству уредно обавештеног Републичког јавног тужиоца Србије, размотрио списе предмета, заједно са наведеном правноснажном пресудом у делу против којег је поднет захтев за заштиту законитости, па је по оцени навода и предлога изнетих у захтеву, нашао:

Захтев за заштиту законитости је основан.

Основано Републички јавни тужилац у захтеву истиче да је побијаном правноснажном пресудом учињена битна повреда одредаба кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 9. у вези члана 382. ЗКП, на штету окривљеног, јер је Општински суд у Пироту у поновљеном поступку, после укинуте првостепене пресуде од стране другостепеног суда поводом жалбе у корист окривљеног, повредио принцип забране reformatio in peius, прописан одредбом члана 382. ЗКП.

Наведена одредба члана 382. ЗКП прописује да ако је изјављена жалба само у корист оптуженог, пресуда се не сме изменити на његову штету у погледу правне квалификације кривичног дела и кривичне санкције.

У конкретном случају, окривљени Б.С. је пресудом Општинског суда у Пироту К.бр. .../05 од 28.05.2008. године оглашен кривим за кривично дело неуплаћивање пореза по одбитку из члана 173. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, за које кривично дело је окривљеном изречена условна осуда тако што му је утврђена казна затвора у трајању од шест месеци уз одређивање да се ова казна неће извршити уколико окривљени у року од две године по правноснажности пресуде не учини ново кривично дело. Такође, окривљеном је изречена и новчана казна у износу од 50.000,00 динара уз обавезивање да је окривљени плати у року од 60 дана по правноснажности пресуде, уз одређивање да ако не плати новчану казну у одређеном року, иста ће бити замењена казном затвора тако што ће се сваких започетих 1.000,00 динара новчане казне рачунати као један дан затвора; као и мера безбедности – забране вршења дужности, коришћења, управљања и руковођења туђом имовином у року од једне године (тачан назив мере безбедности прописан је у члану 173. став 4. ЗОПП и ПА).

Против ове пресуде жалбу је изјавио само бранилац окривљеног, коју жалбу је Окружни суд у Пироту решењем Кж 281/08 од 08.12.2008. године уважио, првостепену пресуду укинуо и предмет вратио првостепеном суду на поновно одлучивање.

У оваквој процесној ситуацији, а у смислу цитиране законске одредбе члана 382. ЗКП, првостепени суд, на новом главном претресу, био је дужан да пази да пресуду у материјално-правном погледу не измени на штету окривљеног, како у погледу правне квалификације дела, тако и у делу о изреченој кривичној санкцији, јер је иста донета након укидања првостепене пресуде по жалби изјављеној у корист окривљеног.

Међутим, Општински суд у Пироту, насупрот томе је, пресудом К бр. .../08 од 02.10.2009. године окривљеног Б.С. огласио кривим за кривично дело неуплаћивање пореза по одбитку из члана 173. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, за које кривично дело му је изрекао условну осуду тако што је утврдио казну затвора у трајању од шест месеци уз одређивање да се ова казна неће извршити уколико окривљени у року од две године по правноснажности пресуде не учини ново кривично дело, а затим окривљеном изрекао новчану казну у износу од 100.000,00 динара уз обавезивање  да је окривљени плати у року од 90 дана по правноснажности пресуде, а ако је у одређеном року не плати, иста ће бити замењена казном затвора тако што ће се сваких започетих 1.000,00 динара рачунати као један дан затвора и меру безбедности - забране вршења самосталне делатности, позива, делатности или дужности у року од једне године, чиме је тај суд у делу одлуке о кривичној санкцији у погледу висине изречене новчане казне повредио принцип забране reformatio in peius, прописан одредбом члана 382. ЗКП, а тиме и донео пресуду уз битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 9. ЗКП.

Зато је Врховни касациони суд уважавајући као основан захтев за заштиту законитости преиначио правноснажну пресуду само у погледу висине изречене новчане казне, па је узео као правилно изречену правноснажном пресудом, условну осуду и меру безбедности, те окривљеном Б.С. за кривично дело за које је том пресудом оглашен кривим изрекао новчану казну у износу од 50.000,00 динара уз обавезивање да је плати у року од 60 дана по правноснажности пресуде (као у пресуди Општинског суда у Пироту К бр. .../05 од 28. маја 2008. године), с тим што ће се новчана казна извршити у смислу члана 51. став 2. КЗ у случају немогућности наплате, па је тако отклоњена битна повреда одредаба кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 9. ЗКП и поступљено у складу са правилом прописаним у члану 382. ЗКП.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу члана 30. став 1. Закона о уређењу судова (''Службени гласник РС'', број 116/2008 од 22.12.2008. године) и члана 425. став 1. Законика о кривичном поступку, одлучио као у изреци пресуде.

 

Записничар-саветник                                                        Председник већа-судија

 

Мирјана Пузовић, с.р.                                                               Бата Цветковић, с.р.