Кзз 232/2022 чл. 439 тач.3

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 232/2022
24.03.2022. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Биљане Синановић, председника већа, Радмиле Драгичевић Дичић, Светлане Томић Јокић, Драгана Аћимовића и Мирољуба Томића, чланова већа, са саветником Машом Денић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 1. у вези члана 61. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости бранилаца окривљеног АА, адвоката Боривоја Боровића и Огњена Радића, поднетом против правноснажних пресуда Вишег суда у Београду Посебно одељење за сузбијање корупције Кпо4 19/20 од 22.09.2021. године и Апелационог суда у Београду Кж1 1029/21 од 23.12.2021. године, у седници већа одржаној дана 24.03.2022. године, једногласно је донео:

П Р Е С У Д У

УСВАЈА СЕ, као основан, захтев за заштиту законитости бранилаца окривљеног АА, адвоката Боривоја Боровића и Огњена Радића, па се УКИДА правноснажна пресуда Апелационог суда у Београду Кж1 1029/21 од 23.12.2021. године и предмет враћа Апелационом суду у Београду на поновно одлучивање.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Вишег суда у Београду Посебно одељење за сузбијање корупције Кпо4 19/20 од 22.09.2021. године окривљени АА оглашен је кривим због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 1. у вези члана 61. Кривичног законика и осуђен је на казну затвора у трајању од 1 (једне) године, за коју је одређено да ће се извршити тако што ће је осуђени издржавати у просторијама у којима станује уз примену електронског надзора, с тим да окривљени не сме напуштати просторије у којима станује, осим у случајевима прописаним законом који уређује извршење кривичних санкција, а уколико окривљени једном у трајању од 6 часова или два пута у трајању до 6 часова самовољно напусти просторије у којима станује, суд ће одредити да остатак казне затвора издржи у Заводу за извршење казне затвора. Окривљеном је у казну затвора урачунато време проведено у притвору.

Према окривљеном АА је на основу чланова 85. КЗ је изречена мера безбедности забрана вршења позива, делатности или дужности полицијског службеника у трајању од 2 (две) године, рачунајући од дана издржане казне.

Истом пресудом окривљени је обавезан да на име трошкова кривичног поступка - судског паушала плати износ таксативно наведен у изреци пресуде, у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде, под претњом принудног извршења.

Пресудом Апелационог суда у Београду Кж1 1029/21 од 23.12.2021.године, усвојена је жалба Вишег јавног тужилаштва у Београду и преиначена пресуда Вишег суда у Београду Посебно одељење за сузбијање корупције Кпо4 19/20 од 22.09.2021. године, само у погледу одлуке о казни и мери безбедности забране вршења позива, делатности или дужности, тако што је Апелациони суд у Београду, окривљеног АА због извршења кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 1. у вези члана 61. Кривичног законика, осудио на казну затвора у трајању од 2 (две) године и 6 (шест) месеци, у коју казну му је урачунао време проведено у притвору и на основу члана 85. КЗ према окривљеном изрекао меру безбедности забране вршења позива, делатности или дужности полицијског службеника у трајању од 5 година рачунајући од дана издржане казне, док је жалбу браниоца окривљеног одбио као неосновану, а пресуду Вишег суда у Београду Посебно одељење за сузбијање корупције Кпо4 19/20 од 22.09.2021. године, у непреиначеном делу потврдио.

Против наведених правноснажних пресуда захтев за заштиту законитости су поднели браниоци окривљеног АА, адвокати Боривоје Боровић и Огњен Радић због повреде закона из члана 485. став 1. тачка 1) ЗКП у вези члана 438. став 2. тачка 1) ЗКП и члана 439. тачка 2) и 3) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји поднети захтев за заштиту законитости као основан и да утврди повреду закона и укине побијане пресуде и предмет врати на поновно суђење или да усвоји поднети захтев и побијане пресуде преиначи.

Врховни касациони суд је доставио примерак захтева за заштиту законитости Републичком јавном тужиоцу сходно одредби члана 488. став 1. ЗКП, па је у седници већа коју је одржао у смислу члана 490. ЗКП, без обавештења Републичког јавног тужиоца и браниоца окривљеног, сматрајући да њихово присуство није од значаја за доношење одлуке (члан 488. став 2. ЗКП), размотрио списе предмета и правноснажне пресуде против којих је захтев за заштиту законитости поднет, те је, након оцене навода изнетих у захтеву, нашао:

Захтев за заштиту законитости бранилаца окривљеног АА, адвоката Боривоја Боровића и Огњена Радића, је основан.

По налажењу Врховног касационог суда основано браниоци АА у поднетом захтеву указују да је побијаном правноснажном пресудом Апелационог суда у Београду Кж1 1029/21 од 23.12.2021. године учињена повреда кривичног закона из члана 439. тачка 3) ЗКП. Ово из разлога јер је другостепени суд, преиначењем првостепене пресуде Вишег суда у Београду Посебно одељење за сузбијање корупције Кпо4 19/20 од 22.09.2021. године, у делу одлуке о казни, тиме што је окривљеног осудио на казну затвора у трајању од две године и шест месеци уз урачунавање времена проведеног у притвору, повредио закон и то одредбу члана 451. став 1. ЗКП.

Одредбом члана 451. став 1. ЗКП, прописано је да другостепени суд испитује пресуду у оквиру основа, дела и правца побијања који су истакнути у жалби.

Из списа предмета произилази да је окривљени АА првостепеном пресудом Вишег суда у Београду Посебно одељење за сузбијање корупције Кпо4 19/20 од 22.09.2021. године, осуђен на казну затвора у трајању од једне године коју ће издржавати у просторијама у којима станује уз примену електронског надзора, уз урачунавање притвора.

Жалбу на наведену пресуду изјавило је Више јавно тужилаштво у Београду Посебно одељење за сузбијање корупције због одлуке о кривичној санкцији и мери безбедности, предлажући да се казна затвора од годину дана изврши у заводским условима, као и бранилац окривљеног захтевајући да се ожалбена пресуда преиначи у ослобађајућу. Апелационо јавно тужилаштво у Београду, је својим поднеском предложило да другостепени суд усвоји жалбу ВЈТ у Београду Посебно одељење за сузбијање корупције и преиначи ожалбену пресуду у делу одлуке о кривичној санкцији и мери безбедности, предлажући да се казна затвора од годину дана изврши у заводским условима, као и да се мера безбедности из члана 85. КЗ изрекне у дужем трајању од пет година.

Одлучујући о жалби на првостепену пресуду, а имајући у виду цитиране одредбе члана 451. ЗКП, да другостепени суд, по правилу, испитује првостепену пресуду само у оквиру жалбених предлога, што значи да је везан не само за побијани део пресуде, већ и за основ и правац побијања који су истакнути у жалби, преиначењем првостепене пресуде у делу одлуке о казни, те осудом окривљеног на две године и шест месеци, другостепени суд је прекорачио своја овлашћења.

У конкретном случају жалба јавног тужиоца, због одлуке о казни која је од стране другостепеног суда оцењена као основана, имала је изричит предлог и ишла је у правцу осуде окривљеног на казну затвора у трајању од једне године, али у заводским условима. Преиначењем првостепене пресуде у делу одлуке о казни, другостепени суд је повредио кривични закон из члана 439. тачка 3) ЗКП, имајући у виду цитиране одредбе члана 451. став 1. ЗКП.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је усвојио захтев за заштиту законитости бранилаца окривљеног у којем се основано указује да је побијана правноснажне пресуда донета уз повреду кривичног закона из члана 439. тачка 3) ЗКП у вези члана 451. ЗКП и, на основу члана 492. став 1. тачка 1) ЗКП, одлучио као у изреци ове пресуде, тако што је укинуо правноснажну пресуду Апелационог суда у Београду Кж1 1029/21 од 23.12.2021.године и списе предмета вратио Апелационом суду у Београду на поновно одлучивање у смислу разлога изнетих у овој пресуди, с тим да ће суд имати у виду поред примедби изнетих у овој пресуди и остале наводе из захтева за заштиту законитости и донети правилну и на закону засновану одлуку.

Записничар-саветник,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Председник већа-судија,

Маша Денић, с.р.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Биљана Синановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић