Кзз 452/2015

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 452/2015
19.05.2015. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле Драгичевић Дичић, Маје Ковачевић Томић и Милунке Цветковић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окр. Н.В. и др, због кривичног дела лака телесна повреда из члана 122. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости окривљених Н.В. и А.В., поднетом против правноснажних пресуда Основног суда у Врању К 1528/12 од 09.09.2014. године и Вишег суда у Врању Кж 595/14 од 11.12.2014. године, у седници већа одржаној 19.05.2015. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ, као недозвољен, захтев за заштиту законитости окривљених Н.В. и А.В., поднет против правноснажних пресуда Основног суда у Врању К 1528/12 од 09.09.2014. године и Вишег суда у Врању Кж 595/14 од 11.12.2014. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Врању К 1528/12 од 09.09.2014. године окр. Н.В. и окр. А.В. оглашени су кривим због по једног кривичног дела лака телесна повреда из члана 122. став 2. у вези става 1. КЗ за која дела су им изречене условне осуде, тако што им је утврђена казна затвора у трајању од по три месеца и истовремено одређено да се казна неће извршити уколико окривљени у року од једне године по правноснажности пресуде не изврше ново кривично дело.

Одлучујући о жалби браниоца окривљених, Виши суд у Врању је пресудом Кж 595/14 од 11.12.2014. године одбио жалбу као неосновану и потврдио првостепену пресуду.

Против наведених правноснажних пресуда захтев за заштиту законитости поднели су окривљени Н. и А.В. због повреде закона из члана 485. став 1. тачка 1.) и став 4. ЗКП и повреде уставног права на једнаку заштиту права и на правно средство из члана 36. став 1. Устава Републике Србије, са предлогом да Врховни касациони суд захтев усвоји и окривљене ослободи од оптужбе.

Врховни касациони суд је одржао седницу већа на којој је размотрио списе предмета, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости окривљених Н. и А.В. је недозвољен.

Одредбом члана 482. став 1. ЗКП, прописано је да против правноснажне одлуке јавног тужиоца или суда или због повреде одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, овлашћено лице може поднети захтев за заштиту законитости под условима прописаним у том законику.

Чланом 483. став 1. ЗКП, прописано је да захтев за заштиту законитости могу поднети Републички јавни тужилац, окривљени и његов бранилац, а у ставу 3. истог члана предвиђено је да захтев за заштиту законитости окривљени може поднети искључиво преко браниоца.

Дакле, из цитираних законских одредби јасно је да је окривљени овлашћен да поднесе овај ванредни правни лек, али да то може учинити искључиво преко браниоца.

Имајући у виду наведено, те да је у конкретном случају захтев за заштиту законитости потписан од стране окривљених Н. и А.В., а из садржине захтева произилази да су окривљени сами писали и поднели захтев, на шта по закону немају овлашћење, то је Врховни касациони суд нашао да је захтев окривљених недозвољен.

Околност што се у левом горњем углу захтева налази печат и потпис адвоката Р.Ф., по налажењу Врховног касационог суда, не указује да је захтев окривљених поднет преко браниоца, с обзиром на то да захтев за заштиту законитости треба да буде сачињен и потписан од стране браниоца. Ово посебно када се има у виду одредба члана 483. став 3. ЗКП, којом је прописано да захтев за заштиту законитости окривљени може поднети искључиво преко браниоца, а чији је смисао у томе да пред највишим судом у поступку у којем се расправља о повреди закона, окривљени буде заступан од стране правно квалификованог лица, што подразумева и то да бранилац окривљеног достави пуномоћје за заступање окривљеног, сачини захтев за заштиту законитости, а не да надлежном суду захтев за заштиту законитости доставља сам окривљени који га је лично написао и потписао.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је, на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2) у вези члана 483. став 3. ЗКП, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар-саветник                                                                            Председник већа-судија

Драгана Вуксановић, с.р.                                                                     Драгиша Ђорђевић, с.р.