Кзз 535/2022 2.4.1.22.1.2.3

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 535/2022
31.05.2022. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Драгана Аћимовића, Мирољуба Томића, Биљане Синановић и Невенке Важић, чланова већа, са саветником Ирином Ристић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, адвоката Данила Милошевића, поднетом против правноснажних пресуда Вишег суда у Новом Саду К 73/21 од 23.11.2021. године и Апелационог суда у Новом Саду Кж1 162/22 од 22.03.2022. године, у седници већа одржаној дана 31.05.2022. године, једногласно је донео

П Р Е С У Д У

ОДБИЈА СЕ, као неоснован, захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, адвоката Данила Милошевића, поднет против правноснажних пресуда Вишег суда у Новом Саду К 73/21 од 23.11.2021. године и Апелационог суда у Новом Саду Кж1 162/22 од 22.03.2022. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Вишег суда у Новом Саду К 73/21 од 23.11.2021. године окривљени АА оглашен је кривим због извршења кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. КЗ и осуђен на казну затвора у трајању од 1 године и 6 месеци. Истом пресудом, на основу члана 246. став 7. КЗ од окривљеног је одузета опојна дрога и одлучено је о трошковима кривичног поступка, како је то ближе опредељено у изреци.

Пресудом Апелационог суда у Новом Саду Кж1 162/22 од 22.03.2022. године, одбијене су као неосноване жалбе Вишег јавног тужиоца у Новом Саду и браниоца окривљеног и пресуда Вишег суда у Новом Саду К 73/21 од 23.11.2021. године, потврђена.

Против наведених правноснажних пресуда захтев за заштиту законитости поднео је бранилац окривљеног АА, адвокат Данило Милошевић, због повреде закона из члана 439. тачка 3) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји захтев за заштиту законитости, побијане пресуде преиначи, тако што ће окривљеног ослободити од казне или га осудити на казну затвора у трајању до једне године и истовремено одредити да ће се та казна извршавати на начин прописан чланом 45. став 3. КЗ, или исте делимично укине и предмет врати на поновно одлучивање.

Врховни касациони суд је доставио примерак захтева за заштиту законитости Републичком јавном тужиоцу, сходно одредби члана 488. став 1. Законика о кривичном поступку (ЗКП), па је на седници већа коју је одржао без обавештења Републичког јавног тужиоца и браниоца окривљеног, сматрајући да њихово присуство у смислу члана 488. став 2. ЗКП није од значаја за доношење одлуке, размотрио списе предмета и правноснажне пресуде против којих је захтев за заштиту законитости поднет, те је након оцене навода изнетих у захтеву, нашао:

Захтев за заштиту законитости је неоснован.

Бранилац окривљеног у поднетом захтеву за заштиту законитости наводи да је побијаним пресудама учињена повреда закона из члана 439. тачка 3) ЗКП, јер је одлуком о кривичној санкцији повређен закон на штету окривљеног, обзиром да је другостепени суд приликом потврђивања одлуке о казни садржане у првостепеној пресуди, а образлажући примену одредби члана 246. став 6. и члана 57. став 4. КЗ, навео да окривљени не може бити ослобођен од казне, нити му казна може бити још додатно ублажена, јер је код окривљеног пронађена већа количина опојне дроге. По ставу одбране, сама околност пронађене количине опојне дроге код окривљеног не може утицати на примену бенефиције из напред наведених законских одредби.

Врховни касациони суд налази да су изнети наводи у захтеву за заштиту законитости неосновани.

Одредбом члана 246. став 1. КЗ прописано је да ко неовлашћено производи, прерађује, продаје или нуди на продају или ко ради продаје купује, држи или преноси или ко посредује у продаји или куповини или на други начин неовлашћено ставља у промет супстанце или препарате који су проглашени за опојне дроге, казниће се затвором од 3 до 12 година. Ставом 6. истог члана, прописано је да се учинилац дела из става 1. до 5. тог члана, који открије од кога набавља опојну дрогу, може ослободити од казне.

Дакле, члан 246. став 6. КЗ предвиђа факултативни основ за ослобођење од кажњавања за кривична дела из става 1. до 5. тог члана, односно само могућност, али не и обавезу суда да у случају када окривљени открије лице од кога набавља опојну дрогу истог ослободи од казне за предметно дело, те подразумева и оцену суда да су испуњени услови за примену ове законске одредбе.

Одредбом члана 57. став 4. КЗ прописано је да, кад је суд овлашћен да учиниоца кривичног дела ослободи од казне може му казну ублажити, без ограничења прописаних у ст.1. до 3. тог члана.

Полазећи од наведеног, а како је окривљени побијаним пресудама осуђен на казну затвора у трајању од 1 године и 6 месеци, која је одмерена на основу чињеница које су утврђене у току кривичног поступка, суд је, у конкретном случају, применио одредбу члана 246. став 6. КЗ, али окривљеног није ослободио од казне (што и није био у обавези), већ је на основу наведене одредбе и одредбе члан 57. став 4. КЗ, окривљеног због извршења кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. КЗ, осудио на казну затвора испод границе законом прописаног минимума од три године, па су супротни наводи захтева, којима се указује на повреду закона из члана 493. тачка 3) ЗКП, од стране Врховног касационог суда, оцењени као неосновани.

Осталим наводима захтева бранилац окривљеног суштински указује на повреду одредбе члана 441. став 1. ЗКП, истицањем чињенице да је било могуће додатно ублажити казну затвора, без обзира на количину пронађене опојне дроге и да би се сврха кажњавања могла постићи и са затворском казном у трајању од 1. године, а која повреда не представља законом дозвољен разлог за подношење захтева за заштиту законитости, окривљеном преко браниоца.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу члана 491. став 1. ЗКП, одлучио као у изреци ове пресуде.

Записничар-саветник                                                                                     Председник већа-судија

Ирина Ристић,с.р.                                                                                             Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић