Кзз 572/2022 одбијен ззз; 439 ст. 1 ЗКП; елементи крив. дела; 348 ст. 4 КЗ

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 572/2022
09.06.2022. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Биљане Синановић, председника већа, Радмиле Драгичевић Дичић, Светлане Томић Јокић, Дубравке Дамјановић и Милене Рашић, чланова већа, са саветником Сањом Живановић, записничарем, у кривичном предмету окривљене АА, због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348. став 4. у вези става 1. КЗ, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљене АА, адвоката Дениса Бећирића, поднетом против правноснажних пресуда Вишег суда у Београду К 278/21 од 16.09.2021. године и Апелационог суда у Београду Кж1 984/21 од 23.02.2022. године, у седници већа одржаној дана 09.06.2022. године, једногласно је донео

П Р Е С У Д У

ОДБИЈА СЕ, као неоснован, захтев за заштиту законитости браниоца окривљене АА, адвоката Дениса Бећирића, поднет против правноснажних пресуда Вишег суда у Београду К 278/21 од 16.09.2021. године и Апелационог суда у Београду Кж1 984/21 од 23.02.2022. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Вишег суда у у Београду К 278/21 од 16.09.2021. године окривљена АА оглашена је кривом због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348. став 4. у вези става 1. КЗ и осуђена на казну затвора у трајању од 1 (једне) године, која ће се извршити на тај начин што окривљена не сме напуштати просторије у којима станује, без примене мере електронског надзора, осим у случајевима прописаним законом који уређује извршење кривичнох санкција. На основу члана 87. КЗ окривљеној АА изречена је мера безбедности одузимања предмета и то ватреног оружја и муниције описаних у изреци пресуде. Окривљена је, на основу члана 261. и 262. ЗКП обавезана да на име трошкова кривичног поступка плати износ од 85.355,24 динара, а на име судског паушала износ од 10.000,00 динара, све у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде, под претњом принудног извршења.

Пресудом Апелационог суда у Београду Кж1 984/21 од 23.02.2022. године, делимичним усвајањем жалбе браниоца окривљене АА, адвоката Дениса Бећирића, преиначена је пресуда Вишег суда у Београду К 278/21 од 16.09.2021. године, у погледу одлуке о казни, тако што је Апелациони суд у Београду окривљену АА због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, сходно одредбама чланова 4, 42, 45 став 5, 54, 56. и 57. КЗ осудио на казну затвора у трајању од 6 (шест) месеци, која ће се извршити на тај начин што окривљена не сме напуштати просторије у којима станује, без примене мере електронског надзора, осим у случајевима прописаним законом који уређује извршење кривичних санкција, док је жалба браниоца окривљене АА, адвоката Дениса Бећирића, у преосталом делу одбијена као неоснована, а пресуда Вишег суда у Београду К 278/21 од 16.09.2021. године у непреиначеном делу потврђена.

Против наведених правноснажних пресуда, захтев за заштиту законитости благовремено је поднео бранилац окривљене АА, адвокат Денис Бећирић, у смислу одредбе члана 485. став 1. тачка 1) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји захтев захтев за заштиту законитости, укине у целини побијане пресуде и предмет врати на поновно одлучивање првостепеном суду.

Врховни касациони суд је примерак захтева за заштиту законитости браниоца окривљене, доставио Републичком јавном тужиоцу, у складу са одредбом члана 488. став 1. КЗ и у седници већа коју је одржао у смислу члана 490. ЗКП, без обавештавања Републичког јавног тужиоца и браниоца окривљене, сматрајући да њихово присуство није од значаја за доношење одлуке, размотрио списе предмета и правноснажне пресуде против којих је захтев за заштиту законитости поднет те је након оцене навода изнетих у захтеву, нашао:

Захтев за заштиту законитости је неоснован.

Бранилац окривљене АА, адвокат Денис Бећирић, у захтеву за заштиту законитости не опредељује конкретну повреду закона у смислу одредбе члана 485. став 4. ЗКП с тим да из садржаја захтева произлази да захтев за заштиту законитости подноси због повреде кривичног закона из члана 439. тачка 1) КЗ.

Према налажењу Врховног касационог суда, неосновано се захтевом за заштиту законитости указује да је побијаним пресудама учињена повреда кривичног закона из члана 439. тачка 1) ЗКП на штету окривљене.

Према стању у списима предмета, окривљена АА је, у време и на месту описаним у изреци првостепене пресуде, у стању битно смањене урачунљивости због наглог пораста емоционалне напетости и афекта страха високог интензитета, свесна свога дела, чије је извршење је хтела, уз истовремену свест о забрањености дела, неовлашћено носила ватрено оружје и муницију на начин ближе описан у изреци пресуде.

По налажењу Врховног касационог суда, описане радње који је окривљенa АА предузела, садрже сва субјективна и објективна законска обележја кривичног дела из члана 348. став. 4 у вези става 1. КЗ, како су правилно закључили и нижестепени судови, па су супротни наводи захтева за заштиту законитости браниоца окривљене, адвоката Дениса Бећирића, којима указује на повреду кривичног закона из члана 439. тачка 1) ЗКП, оцењени као неосновани.

Бранилац окривљене окривљене АА, адвокат Денис Бећирић, у захтеву за заштиту законитости цени одбрану окривљене и полемише о степену урачунљивости окривљене и њеној кривици, на начин који је супротан чињеничним утврђењима и закључцима нижестепених судова, наводећи, поред тога, да је побијаним пресудама учињена повреда закона јер окривљеној у казну затвора на коју је осуђена, није урачунато време задржавања у трајању од 48 часова.

На описан начин, бранилац окривљене, указује на погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање, односно повреду закона из члана 440. ЗКП и повреду кривичног закона из члана 439. тачка 4) ЗКП, у чије разматрање и оцену се Врховни касациони суд није упуштао обзиром да наведене повреде закона нису разлози због којих окривљени преко браниоца може поднети захтев за заштиту законитости, у смислу члана 485. став 4. ЗКП.

Из изнетих разлога налазећи да побијаним пресудама није учињена повреда кривичног закона из члана 439. тачка 1) ЗКП , на коју се неосновано указује захтевом за заштиту законитости браниоца окривљене АА, адвоката Дениса Бећирића, Врховни касациони суд је на основу члана 491. став.1 ЗКП, одлучио као у изреци пресуде и захтев одбио као неоснован.

Записничар-саветник                                                                                  Председник већа-судија

Сања Живановић, с.р.                                                                                 Биљана Синановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић