Кзз 707/2019 погрешна примена закона

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 707/2019
11.07.2019. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Драгана Аћимовића, Јасмине Васовић, Веска Крстајића и Соње Павловић, чланова већа, са саветником Маријом Рибарић, као записничарем, у кривичном предмету окривљених АА и ББ, због кривичног дела злоупотреба овлашћења у привреди из члана 238. став 2. у вези члана 238. став 1. тачка 4) у вези са чланом 33. КЗ, одлучујући о захтевима за заштиту законитости бранилаца окривљених АА и ББ, адвоката Вићентија Даријевића и Крстe Бобoта, поднетим против правноснажних пресуда Основног суда у Зрењанину 2К 752/17 од 16.11.2018. године и Апелационог суда у Новом Саду Кж1 302/19 од 17.04.2019. године, у седници већа одржаној 11.07.2019. године, једногласно је донео

П Р Е С У Д У

ОДБИЈАЈУ СЕ као неосновани захтеви за заштиту законитости бранилаца окривљених АА и ББ, поднети против правноснажних пресуда Основног суда у Зрењанину 2К 752/17 од 16.11.2018. године и Апелационог суда у Новом Саду Кж1 302/19 од 17.04.2019. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Зрењанину 2К 752/17 од 16.11.2018. године оглашени су кривим окривљени АА и ББ да су извршили кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди из члана 238. став 2. у вези са чланом 238. став 1. тачка 4) КЗ у вези са чланом 33. КЗ и осуђени на казне затвора у трајању од по 1 године и 6 месеци.

Пресудом Апелационог суда у Новом Саду Кж1 302/19 од 17.04.2019. године, одбијене су као неосноване жалбе бранилаца окривљених и Основног јавног тужиоца у Зрењанину и потврђена је пресуда Основног суда у Зрењанину 2К 752/17 од 16.11.2018. године.

Против наведених правноснажних пресуда захтеве за заштиту законитости поднели су браниоци окривљених АА и ББ, адвокат Вићентије Даријевић и адвокат Крсто Бобот из истих законских разлога и то због повреде закона из члана 485. став 1. тачка 1) и став 2. и 4. у вези са одредбом члана 439. став 1. тачка 1) и 2) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји поднете захтеве и преиначи побијане пресуде тако да окривљене АА и ББ ослободи од оптужбе, или да исте укине у целости и предмет врати на суђење првостепеном суду.

Бранилац окривљених адвокат Вићентије Даријевић предложио је да се у смислу члана 488. став 3. ЗКП извршење казне одложи, док је бранилац окривљених адвокат Крсто Бобот предложио да у смислу члана 488. став 2. ЗКП буде обавештен о седници већа Врховног касационог суда.

Врховни касациони суд је на основу чл. 488 ств 1. ЗКП доставио примерак захтева за заштиту законитости Републичком јавном тужиоцу, па је у седници већа коју је одржао без обавештења Републичког јавног тужиоца и бранилаца окривљених, сматрајући да њихово присуство, у смислу члана 488. став 2. ЗКП, није од значаја за доношење одлуке, размотрио списе предмета са правноснажним пресудама против којих су поднети захтеви за заштиту законитости, те је, након оцене навода у захтевима, нашао:

Захтеви за заштиту законитости бранилаца окривљених су неосновани.

Браниоци окривљених АА и ББ у својим поднетим захтевима побијали су правноснажне пресуде из истих разлога и указали да су првостепена и другостепена пресуда донете уз повреду закона на штету окривљених, јер је у погледу кривичног дела које је предмет оптужбе примењен закон који се не може применити и окривљени су осуђени за дело које по закону није кривично дело.

Наиме, у поднетим захтевима браниоци су указали да су нижестепени судови потпуно погрешно применили закон тиме што су закључили да осуђена ВВ није могла да потпише спорне менице, наводећи да је имала депонован потпис за располагање новчаним средствима на рачуну у банци, те да је имала право потписивања налога за плаћање и пренос средстава, али да није имала пословно пуномоћје да може потписати менице као средство обезбеђења плаћања, као и да је поступање окривљених било у свему у складу са Законом о привредним друштвима, који првостепени и другостепени суд нису имали у виду, већ су приликом доношења одлука узели у обзир само Закон о облигационим односима и тиме учинили повреду закона из члана 485. став 1. у вези са чланом 439. став 1. тачка 2) ЗКП.

Изнете наводе захтева Врховни касациони суд оцењује неоснованим. Наводе садржане у захтевима за заштиту законитости браниоци су истицали у жалби изјављеној против првостепене пресуде, а другостепени суд је нашао да су ти жалбени наводи неосновани и у образложењу пресуде је дао јасне и довољне разлоге (страна 4 другостепене пресуде), које разлоге Врховни касациони суд у свему прихвата и у смислу члана 491. став 2. ЗКП на њих упућује.

Осим тога, у поднетим захтевима браниоци су указали и на околност да су првостепени и другостепени суд окривљене огласили кривим због извршења кривичог дела злоупотреба овлашћења у привреди из члана 238. став 2. у вези са ставом 1. тачка 4) КЗ, који више није на снази, при чему измењен Кривични закон не садржи цитирано кривично дело, чиме је повређен Кривични закон на штету окривљених и исти су осуђени због дела које по закону није кривично дело.

Изнети наводи захтева за заштиту законитости бранилаца окривљених се по оцени Врховног касационог суда не могу прихватити као основани.

Кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди из члана 238. став 1. тачка 4) КЗ и његови квалификаторни облици по налажењу Врховног касационог суда није декриминализовано доношењем Закона о изменама и допунама Кривичног законика („Службени гласник РС“ бр. 94/2016 од 24.11.2016. године са ступањем на снагу 01.03.2018. године измена у односу на ово кривично дело), нити је Кривични законик који је важио у време извршења дела неповољнији по окривљене, како се то у поднетим захтевима истиче, а о чему су на страни 6 образложења другостепене пресуде у трећем и четвртом пасусу дати јасни и довољни разлози, које Врховни касациони суд прихвата и у смислу члана 491. став 2. ЗКП на њих упућује.

Из напред изнетих разлога, Врховни касациони суд је, на основу одредбе члана 491. ЗКП, одлучио као у изреци ове пресуде.

Записничар-саветник,                                                                                                                     Председник већа-судија,

Марија Рибарић,с.р.                                                                                                                         Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић